Directeur De Schrank laat school met goed gevoel achter

Print
Directeur De Schrank laat school met goed gevoel achter

Leerlingen van De Schrank in Ospel zwaaien vanaf het speelveldje bij school hun directeur uit. Afbeelding: René Corten

Ospel - In Ospel hebben niet alleen de ruim 260 leerlingen hun laatste schooldag gevierd maar ook hun directeur Henk Martens (65). Na 33 jaar neemt hij afscheid van basisschool De Schrank in Ospel.

Het schoolgebouw van De Schrank aan de Siebenstraat in Ospel is drie jaar geleden nog grondig gemoderniseerd, de basisschool scoort goed in onderzoeken en het aantal van ongeveer 260 leerlingen blijft volgens de prognoses stabiel. Scheidend directeur Henk Martens kan de school met een goed gevoel achterlaten. "Een echte dorpsschool die een goede band heeft met gemeenschap en verenigingen."

Meerderweert
Martens is zijn loopbaan in Weert begonnen waar hij op vijf scholen heeft lesgegeven voor hij in 1985 als directeur in Ospel begon. Een jaar later al werd Martens voorzitter van de directeurenkring in Nederweert en hij heeft jarenlang als afgevaardigde van het bestuur in overlegorganen gezeten. "Mede dankzij deze afwisseling in het werk heb ik het hier heel wat jaren volgehouden. Bovendien ben ik mede-initiatiefnemer geweest voor het overkoepelend orgaan Meerderweert."

In de periode dat landelijk scholen krompen, zeker vijftien jaar geleden, heeft de school in Ospel daar ook flink last van gehad. Martens: "Dat heeft zich hier behoorlijk gemanifesteerd met een daling van 400 naar 260 leerlingen, Ospel is nou eenmaal niet de uitbreidingsplek bij uitstek dus er kwamen weinig gezinnen bij."

In 2012 sloot de school in Ospeldijk de deuren en kreeg De Schrank er wat leerlingen bij. Martens: "Hooguit 24 kinderen, maar volgens de prognoses blijft het leerlingenaantal stabiel rond 260."

Snerpende situaties
Ondanks het dorpskarakter ziet Martens ook in Ospel schrijnende situaties. "Het sociaal vangnet is minder geworden. Zeker alleenstaande ouders komen soms in de knel als de wensen van hun werkgever niet overeenstemmen met de praktische opvang van hun kinderen. Daar is onze maatschappij niet goed op ingericht. Gelukkig is hier op school de afstand met de ouders veel minder geworden en hopelijk kan op alle scholen het onderwijs zich in toenemende mate toespitsen op het welbevinden van kinderen en minder op targets en hiërarchie."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen