GGD waarschuwt reizigers vanwege mazelenuitbraak in Zuid-Europa

Print
GGD waarschuwt reizigers vanwege mazelenuitbraak in Zuid-Europa

Foto ter illustratie Afbeelding: Shutterstock

Gezondheidsdienst GGD waarschuwt reizigers die de komende weken naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië gaan. Een uitbraak van mazelen is daar de oorzaak van. Met name baby's en mensen geboren tussen 1965 en 1975 lopen risico als zij nauw contact hebben met de lokale bevolking.

Voor de tweede zomer op rij is er in diverse Europese landen een toename in het aantal gevallen van mazelen te zien. Terwijl het vorig jaar met name om Italië en Roemenië ging, is er dit jaar vooral een toename te zien in Frankrijk en Griekenland. In zowel Italië als Roemenië is de epidemie nog niet voorbij, waardoor het ook in die landen aan te raden is voorzichtig te zijn.

Sociaal geneeskundige reizigerszorg Anja Kruis van GGD Brabant-Zuidoost licht toe: "We hebben de afgelopen tijd vijf kinderen behandeld die in het buitenland de mazelen hadden gekregen of besmet waren door een kind. Op zich speelt het al langer, maar we hebben het idee dat mensen daar niet goed van op de hoogte zijn. Vandaar de waarschuwing."

Direct contact
Overigens valt het risico voor de doorsnee vakantieganger mee. Harald Wychgel, woordvoerder van het RIVM: "Je loopt vooral risico wanneer je veel direct contact hebt met de lokale bevolking, bijvoorbeeld wanneer je bij mensen in huis slaapt of als je op bezoek gaat bij familie. In Nederland zijn de mazelen sinds 1976 bovendien onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor de meeste mensen ertegen beschermd zijn." 

Vaccinatie
De GGD adviseert met name voor baby's jonger dan 14 maanden en mensen geboren tussen 1965 en 1975 om een (vervroegde) vaccinatie te halen als ze naar één van de genoemde landen gaan én veel contact hebben met de bevolking. Kruis: "De mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad. Juist mensen geboren in de tien jaar erna die nog niet gevaccineerd werden, lopen risico om in het buitenland besmet te raken. De kans om het hier in Nederland op te lopen is nihil, aangezien de vaccinatiegraad hier boven de 95 procent ligt."

Verplicht
In zowel Griekenland als Roemenië is de vaccinatie tegen mazelen momenteel niet verplicht. In Frankrijk en Italië is dat sinds kort wel het geval: Franse baby's worden sinds begin dit jaar verplicht ingeënt tegen mazelen en Italië bepaalde vorig jaar zomer dat per direct alle kinderen onder de 17 jaar zouden worden gevaccineerd. In dat laatste land is inmiddels een daling te zien in het aantal gevallen. 

Besmettelijk
Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaat en wordt overgedragen niezen of hoesten. Het opvallendste kenmerk ervan is rode huiduitslag. Van de patiënten krijgt zo'n 5 tot 10 procent complicaties, waaronder middenoorontsteking of longontsteking. In zeldzame gevallen kan de ziekte leiden tot hersenontsteking, wat dodelijk is. In Frankrijk overleden dit jaar twee mensen aan de mazelen, in zowel Italië als Griekenland vier en in Roemenië maar liefst 59. Dat waren zowel kinderen als volwassenen. 

Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 100.000 mensen (vooral kinderen) aan de ziekte, ondanks de beschikbaarheid van een vaccin. In Nederland breekt eens in de zoveel tijd een mazelenepidemie uit. De laatste was tussen 2013 en 2014, voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox-protestantse schoolkinderen.