Inspraak Trambaanfietsroute gaat door ondanks afhaken van Vaals

Print
Inspraak Trambaanfietsroute gaat door ondanks afhaken van Vaals

De trambaanroute gaat onder meer over het oude viaduct in Reijmerstok. Afbeelding: Diana Scheilen

Vaals - De provincie Limburg wil de Trambaanfietsroute niet zomaar opgeven. Ondanks het afhaken van Vaals gaat de burgerparticipatie door.

Dat laat gedeputeerde Eric Geurts weten na een informeel overleg met de partners Eijsden-Margraten, Maastricht en Gulpen-Wittem. Vaals was daar ook bij.

Nut
Sinds twee maanden overleggen deskundigen en bewonersgroepen over de Trambaanfietsroute die van Maastricht via Vaals naar Aken moet lopen. Ook loopt er een nieuw onderzoek naar het nut en de noodzaak daarvan.

De bevindingen worden in september politiek besproken. "Uit respect voor de bewoners, ook die van Vaals, willen we daarmee doorgaan", zegt gedeputeerde Geurts.

Vorige week liet de Vaalser gemeenteraad de Trambaanfietsroute vallen. De argumenten: het wordt te duur en er is te weinig draagvlak.

Burgemeester en wethouders van Vaals mochten dat dinsdag uitleggen aan hun collega’s van Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

Zij benoemden burgemeester Reg van Loo van het rebellerende Vaals tot hun gezamenlijke woordvoerder. "Ik heb daar zelf niet om gevraagd, men vroeg mij", zegt hij.

Alternatieven
De drie zogeheten Lijn50-gemeenten spraken volgens Van Loo af dat ze samen naar alternatieven zouden zoeken, iets ‘Trambaanfietsroute-achtigs’. Dat is nu opgeschort in afwachting van de adviezen van burgers en deskundigen.

Concrete aanleiding voor het afhaken van Vaals was dat uiterlijk vrijdag een handtekening gezet moest worden om Europese subsidie te kunnen krijgen. Vaals moet zelf 320.000 ophoesten. De gemeenteraad weigert dat.

Gevaar
De vraag is of nu de gehele Europese subsidie van in totaal 1,9 miljoen euro voor diverse fietsprojecten in gevaar komt. Partners voor die aanvraag zijn verder Aken, de VVV provincie Luik, Eijsden-Margraten, Toerisme Voerstreek, Visé, Maastricht, Plombières, de Service ­public de Wallonie, Flanders Bike Valley en Shimano Europe.

Deputé Geurts doet daar geen uitspraak over: "Over die subsidie is overleg met de Europese Unie."

De vergadering gisteren zou een bijeenkomst zijn van de Trambaanfietsroute-stuurgroep, maar die werd op het laatste moment omgezet in een informeel overleg.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen