Rechter: sluiting voor allergisch kind aangepaste woning onredelijk

Print
Rechter: sluiting voor allergisch kind aangepaste woning onredelijk

Afbeelding: iStock

De burgemeester van Maastricht had een woning die is aangepast op allergieën van een kind niet mogen sluiten na de vondst van drugs.

Dat oordeelt de voorzieningenrechter in een procedure die was aangespannen door de bewoonster van begin dertig. In haar woning werden in januari harddrugs (48 pillen MDMA) gevonden. Daarop besloot de burgemeester van Maastricht, zoals gebruikelijk in het kader van het Damoclesbeleid, het pand te sluiten voor een halfjaar. Daar had de burgemeester in dit geval van af moeten wijken gezien de bijzondere omstandigheden, overweegt de rechter.

Huisstofmijt
De vrouw heeft de woning volledig aangepast aan de "uitgebreide en ernstige allergieproblematiek" van haar dochter. Het meisje is onder meer allergisch voor de kleurstoffen in textiel en voor huisstofmijt, blijkt uit een verklaring van de behandelend dermatoloog.

De bewoonster heeft daarom in de hele huurwoning onder meer laminaat gelegd, een vaste trap naar de zolder laten maken, speciale latex op alle muren laten aanbrengen en panelen voor de ramen aangebracht ter vervanging van gordijnen. Uit een verklaring van de huisarts blijkt dat een geleidelijke aanpassing van een andere woning geen zin heeft, omdat de klachten onmiddellijk optreden als de dochter wordt blootgesteld aan allergenen. Ook is gebleken dat de vrouw niet over de financiën beschikt om alle benodigde aanpassingen in een nieuwe woning meteen aan te passen.

Bijzonder
De rechter vindt dat deze omstandigheden dusdanig bijzonder zijn dat de burgemeester "hierin in alle redelijkheid aanleiding had moeten zien om van het beleid af te wijken. In deze zaak had volstaan kunnen worden met een waarschuwing."

Volgens de rechter is bovendien vast komen te staan dat de aangetroffen drugs niet van de bewoonster waren, maar van haar inmiddels ex-partner. Ook neemt de rechter in aanmerking dat zowel een buurvrouw als woningstichting Servatius als verhuurder van de woning nooit klachten over de vrouw heeft ontvangen.

Advocaat Wouter Geertsen van de vrouw reageert verheugd: "Mooi dat de persoonlijke omstandigheden hier zwaarder hebben gewogen dan het strikt toegepaste lik op stuk Damoclesbeleid."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen