Cash vrijwel helemaal verdwenen in busvervoer

Print
Cash vrijwel helemaal verdwenen in busvervoer

Afbeelding: iStock

Op bijna alle bussen in het land is het niet meer mogelijk met contant geld een kaartje te betalen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het verdwijnen van cash uit de bus moet de veiligheid ten goede komen. Het moet zorgen voor minder overvallen.

Lees ook: Contant geld verdwijnt, maar wordt de bus ook veiliger?

Pinpas
Het busvervoer in ons land is regionaal vergeven via 32 vergunningen (concessies). Op 28 van deze concessies kan per 1 juli niet meer met contant geld worden betaald, hebben de vervoerders aan de staatssecretaris laten weten. Op deze bussen kan bijvoorbeeld met pinpas of ov-chipkaart worden betaald.

Nergens meer
Volgend jaar kan nergens meer met cash een kaartje in de bus worden gekocht. In twee concessies (in stad en provincie Utrecht) verdwijnt contante betaling na de zomer. Volgend jaar wordt pinbetaling ingevoerd bij de laatste bus-concessies. Het gaat om Groningen-Drenthe en Rotterdam.

In Nederland rijden zo'n 5000 bussen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →