LVO-voorzitter André Postema haalt hard uit naar inspectie

Print
LVO-voorzitter André Postema haalt hard uit naar inspectie

Afbeelding: ANP

De onderwijsinspectie had op 22 juni nooit alle 354 eindexamens van VMBO Maastricht ongeldig mogen verklaren. Examens kunnen alleen per individuele leerling en dan nog zorgvuldig onderbouwd ongeldig worden verklaard.

Dat schrijft voorzitter André Postema van het college van bestuur van de stichting Limburgs Voortgezet onderwijs LVO donderdagavond in een verklaring.

Analyse
In plaats van zo ongecontroleerd naar buiten te treden had de inspectie samen met de school een analyse moeten maken wat aan de toetsing heeft ontbroken, meent Postema, die zelf ook onder vuur ligt door de kwestie.

Afwijkingen
Hij kijkt verder dan alleen Maastricht. "Klopt het dat gedetailleerde, door de inspectie vastgestelde programma’s van toetsing en afsluiting tot ondoenlijke situaties leiden op veel scholen in Nederland? En dat er sprake is van heel veel afwijkingen op scholen - afwijkingen waar de leerlingen van het VMBO Maastricht nu zo voor worden gestraft? Gaat de minister de inspectie de opdracht geven hier nu ook zelf onderzoek naar te doen?", vraagt hij zich af.

Botte bijl
Als zo'n onderzoek er komt, is volgens ouders, docenten en schoolleiders in het hele land "de ramp niet te overzien'', stelt Postema. "Het onderzoek zou aldus beter een vooruitkijkend en verbeterend karakter kunnen hebben, dan dat wederom met de botte bijl van de inspectie wordt gehakt. Daar is geen leerling in Nederland bij gebaat."

Postema benadrukt in zijn verklaring dat hij het onderzoek naar het examendebacle bij VMBO Maastricht afwacht, voordat hij conclusies trekt. "Ik zal dan niet aarzelen op basis hiervan mijn verantwoordelijkheid te nemen", besluit Postema zijn verklaring.

Lees ook: Postema trekt zich niets aan van eensgezinde roep om vertrek

Postema is de enige overgebleven bestuurder van de koepel waar VMBO Maastricht onder valt, zijn collega’s stapten op nadat het debacle met de eindexamens op de school aan het licht was gekomen. Ondanks grote druk weigert uit de Tweede Kamer en van zijn eigen partij, weigert hij zelf op te stappen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje