Tweede Kamer met zomervakantie

Print
Tweede Kamer met zomervakantie

Afbeelding: ANP Xtra

De Tweede Kamer is met zomerreces. Na een marathonzitting, met tal van voorstellen waarover nog gedebatteerd en gestemd moest worden, sloot Kamervoorzitter Khadija Arib de vergadering voor twee maanden. De Kamerleden komen 4 september weer voor het eerst bijeen.

Na het allerlaatste debat en de allerlaatste stemming sprak Arib haar 149 collega's nog eens hartelijk én vermanend toe.

Zo waarschuwde ze dat Kamerleden soms 'te hard voor elkaar' kunnen zijn in hun drang 'tegenstanders uit te schakelen'. Ze bespeurt soms 'methodes die niet thuishoren in onze parlementaire democratie' en vraagt zich weleens af of Kamerleden 'hun werk wel kunnen blijven doen'.

Bezwijken
Soms is het Kamerwerk ook te zwaar, vreest Arib. NRC vertrouwde ze zelfs toe dat een aantal Kamerleden daaronder dreigen te bezwijken en 'op het randje staan af te haken'. Afgelopen jaar namen meerdere parlementariërs afscheid omdat het werk te veel van hen vroeg.

Dringende kwestie
Hoewel de vergaderzaal tot september stil blijft, viert geen Kamerlid twee maanden vakantie. De parlementariërs gaan op werkbezoek, zoeken hun achterban op of bereiden zich voor op het nieuwe vergaderjaar.

Een enkele keer komt er iets tussen en worden ze toch opgetrommeld om zich te buigen over een dringende kwestie. Vorige zomer bijvoorbeeld gooide het schandaal rond door een bestrijdingsmiddel vervuilde eieren roet in het eten.