RIVM: Kinderen in gevarenzone door energiedrank

Print
RIVM: Kinderen in gevarenzone door energiedrank

Afbeelding: iStock

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Dat blijkt uit nieuw RIVM-onderzoek. Die pubers maken extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel.

De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. Deze veeldrinkers hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs.  

Het is belangrijk om te voorkomen dat dat deze jongeren slaappro­ble­men krijgen, hartklop­pin­gen of erger.

Bezorgd
Staatssecretaris Blokhuis (preventie) is bezorgd om de duizenden jongeren die op dit moment risico lopen. "Het is belangrijk om te voorkomen dat dat deze jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger. Sowieso passen energiedrankjes niet binnen een gezond voedingspatroon."

Pepdrankjes met suiker en cafeïne
Het RIVM-onderzoek - waarbij de consumptiegegevens van ruim 60.000 jongeren zijn geanalyseerd met behulp van zes GGD's - vond plaats nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde begin dit jaar aan de bel trok. De club is bezorgd over de pepdrankjes, die vol met suiker en cafeïne zitten.   

Zorgprofessionals wijzen op negatieve gevolgen voor de gezondheid van kinderen en jongeren als ze energiedrank drinken. Het RIVM stelt vast dat artsen nog beter kunnen letten op symptomen die overmatige consumptie aanduiden. Te denken valt aan hartproblemen, angst, duizeligheid en ontsteking van de lever.      

Om het probleemgebruik onder de risicogroepen terug te dringen, gaat Blokhuis in gesprek met het Voedingscentrum om te kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht van jongeren gebracht kan worden. 

Onder de 13 jaar liever niet
Blokhuis heeft aan schoolart­sen gevraagd attent te zijn op signalen van veelge­bruik. Ook spreekt hij over een restric­tief verkoopbe­leid.

Dit advies luidt momenteel: 'Voor kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank'. En voor oudere jeugd, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: 'Drink het liever niet, en anders maximaal één blikje per dag'. Verder wordt sterk afgeraden energiedrankjes te combineren met alcohol.

Supermarkten
Blokhuis heeft verder aan schoolartsen gevraagd attent te zijn op signalen van veelgebruik. Ook spreekt hij over een restrictief verkoopbeleid, zoals een leeftijdsgrens, met maatschappelijke organisaties. Zij overleggen nu over een Nationaal Preventieakkoord. Dit wordt in oktober gepresenteerd. 

Aldi en Lidl gaven eerder deze week aan te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen tot 14 jaar. De Duitse winkelketens stellen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de gezondheid van jongeren. 

Meestal geen reden tot zorg 
Geregelde consumptie van energiedranken vormt voor tenminste 95 procent van de jonge drinkers geen reden tot zorg, meldt het RIVM-onderzoek verder. 

Daar zitten wel wat mitsen en maren aan. Zo is het belangrijk dat mensen geen hoge inname hebben van andere cafeïne bevattende voedingsmiddelen, zoals koffie. Ook kunnen gezondheidsklachten niet uitgesloten worden als jongeren in één sessie grote hoeveelheden consumeren.

"Over het algemeen kunnen we zeggen dat energiedrank niet goed voor je is vanwege de aanwezigheid van suiker, cafeïne en andere actieve stoffen", constateert Arienne de Jong, hoofd Voeding & Gezondheid bij het RIVM. "Maar voordat er gezondheidsklachten ontstaan, moet je echt veel consumeren; drie blikjes of meer per dag."

Vaker op middelbare school
Jongeren in het voortgezet onderwijs drinken vaker en meer energiedrank dan kinderen op de basisschool. Wanneer het RIVM uitgaat van de uitersten dan wordt geschat dat tussen de 6.000 en 35.000 pubers regelmatig drie blikjes of meer op een dag drinken. Meer dan de helft van deze groep doet dit (vrijwel) dagelijks.

Kinderen onder de 13 zouden energiedrankjes helemaal niet moeten nemen, stelt het Voedingscentrum. Het RIVM is het daarmee eens, zegt De Jong. "We hebben zelf geen mening over een specifieke leeftijdsgrens, maar we zien wel dat deze drankjes op de basisschool toch heel weinig worden gedronken. Dat gaat pas spelen op het voortgezet onderwijs."

Andere problemen
Het onderzoeksinstituut constateert nog dat kinderen die veel energiedrank drinken, vaak ook roken of alcohol en drugs gebruiken. Daarnaast kampen ze veel met sociale problemen. "Dus moet er, om deze groep te kunnen helpen, in brede zin worden gekeken naar hun problematiek", besluit De Jong.   

In het algemeen drinken jongens meer energiedranken dan meisjes. De consumptie is het hoogst bij vmbo'ers en het laagst bij leerlingen op het vwo.