Vrijdag uitspraak over verengelsing van universiteiten

Print
Vrijdag uitspraak over verengelsing van universiteiten

Afbeelding: ANP

Vrijdag beslist de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht over een onmiddellijke stop op nieuwe Engelstalige academische opleidingen.

De stichting Beter Onderwijs Nederland (BON) had in een kort geding om een dergelijk verbod gevraagd. Als 'voorbeeld universiteiten' waren de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente en de Onderwijsinspectie op 14 juni voor de rechter gedaagd.

Schade
Volgens BON-voorzitter Ad Verbrugge richten de universiteiten van Maastricht en Twente ‘veel schade aan’ door onnodig studies in het Engels aan te bieden en zijn de universiteiten in overtreding. "In de wet staat dat onderwijsinstellingen de Nederlandse taalvaardigheden van studenten moeten bevorderen.” 

Debat
Verbrugge vroeg dan ook om een moratorium op Engelstalige opleidingen: "Het is tijd voor een pas op de plaats. Vanaf nu geen nieuwe opleidingen in het Engels erbij, eerst moeten we in debat."

De gedaagde partijen stelden echter dat het om een politieke en niet om een juridische kwestie gaat. Zowel de Universiteit Twente als de Onderwijsinspectie pleitten tijdens de zitting voor een ‘nietontvankelijk’ verklaring. De uitspraak wordt rond 14:00 uur vanmiddag verwacht. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen