Duiker omgekomen bij reddingsactie Thaise voetballertjes

© AFP

Bij de reddingswerkzaamheden van de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer in een grottencomplex in het noorden van Thailand is een 37-jarige Thaise duiker om het leven gekomen.

Buitenlandredactie AD

Reddingswerker Saman Kunan, een voormalig lid van de Thaise elite-eenheid van de mariniers, raakte buiten bewustzijn toen hij zuurstoftanks aan het plaatsen was in de grotten langs de potentiële vluchtroute, aldus de autoriteiten.

Geen belemmeringenMarinecommandant Apakorn Yukongkaew zegt dat mededuikers Kunan te hulp geschoten, maar dat hun pogingen niet mochten baten. Apakorn benadrukt dat de dood van de duiker de reddingsoperatie niet zal belemmeren.De Thaise koning Rama heeft opdracht gegeven Kunan met alle waardigheid de laatste eer te bewijzen. De overledene zal vanavond een koninklijk reinigingsritueel ondergaan op de marinebasis Sattahip in Chon Buri.De vorst sprak verder zijn medeleven met de nabestaanden uit en gaf instructies om zorg te dragen voor de kinderen van de overleden duiker, laat de gouverneur van Chiang Rai Passakorn Boonyaluck weten.

Niet zonder gevaarErvaren Nederlandse grotduikers benadrukten al dat een reddingsoperatie als deze zelfs voor mensen met tientallen jaren ervaring niet zonder gevaar is en er altijd iets mis kan gaan.De reddingswerkers kunnen de weg kwijtraken, hun lucht kan opraken, ze kunnen vast komen te zitten in een tunnel of uitgeput raken, omdat de stroming te sterk is. Bovendien speelt de tijdsdruk ook een rol."Zij moeten op dat moment extra goed opletten dat ze geen onverantwoorde risico’s gaan nemen om ze zo snel mogelijk te vinden’’, waarschuwde grotduiker José de Veer.

StoomcursusThailand is al dagen in de ban van het gestrande elftal. De jongeren en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers van het reddingsteam in Chiang Rai vonden de groep pas deze week terug. Ze zitten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang.De autoriteiten hebben pompen ingezet om het waterpeil in de grot omlaag te krijgen. Ook krijgen de voetballers een stoomcursus duiken en zwemmen. De duiker is het eerste dodelijke slachtoffer in de pogingen het team uit het grottencomplex te krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal