Waarom deze rotondes in Gennep de meningen verdelen

Print
Waarom deze rotondes in Gennep de meningen verdelen

De verwilderde rotonde bij de kruising van Spoorstraat, Heijenseweg en Brabantweg."Sommige mensen denken dat er zomaar wat groeit. Maar dat is niet zo." Afbeelding: Theo Peeters

Gennep - Het onderhoud van twee rotondes in de Brabantweg in Gennep laat ernstig te wensen over. Hoogste tijd dat gemeente Gennep ingrijpt, vinden de leden van de CDA-fractie in Gennep.

Volgens de partij vinden ook inwoners van Gennep dat de rotondes er troosteloos bij liggen. Terwijl de Brabantweg en de rotondes toch de entree zijn van de Niersstad.

In een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt het CDA aandacht voor het probleem. En legt de vraag voor of Gennep de rotondes een nieuwe inrichting gaat geven om de boel op te knappen. De antwoorden laten nog even op zich wachten.

De twee rotondes zijn in 2013 opnieuw aangelegd. Bij die inrichting zijn twee thema's verwerkt. Op de ene rotonde is dat het keramiekverleden van de gemeente. Op de andere staat aandacht voor het spoorwegverleden van Gennep centraal.

Verdeelde meningen
Navraag leert dat de meningen over de rotondes verdeeld zijn. Paul van Lent van Tuincentrum De Kroon in Milsbeek was vijf jaar lang verantwoordelijk voor het onderhoud van de rotondes. Van Lent: "We hebben bewust gekozen voor een inrichting met wilde bloemen en kruiden. Dat paste heel goed bij het thema. Sommige mensen denken dat er zomaar wat groeit. Maar dat is niet zo. Er is goed over nagedacht hoe het er natuurlijk kon uitzien. En het is ook de begroeiing die je ziet langs een verlaten spoorlijn."

Het contract van De Kroon is 1 januari dit jaar beëindigd. "De reden: wij zijn tuinmannen en geen afvalruimers. Je gelooft niet wat voor rotzooi we op die rotondes tegenkwamen. Mensen gooien er van alles neer. Ook werden steeds zaken vernield, zoals reclameborden en verlichting. Het idee was juist dat het verleden zou herleven door de inrichting. 's Avonds zou het idee van de oude spoorlijn die langs deze route liep, moeten ontstaan."

Kruik van 750 euro
Bij een ongeval vorig jaar reed een auto midden over de rotonde Brabantweg-Weverstraat. Van Lent: "Daarbij is een kruik van 750 euro aan diggelen gegaan. Die moesten we maar claimen bij de bestuurder, vond de politie."

De scherven van die pot zijn kort geleden pas opgeruimd. De gemeente doet zelf het onderhoud aan de rotondes nu. Volgens het CDA is op de rotondes de verwijzing naar het verleden van Gennep niet meer te ontwaren. De partij vraagt daarom om een nieuwe inrichting en wil weten of de gemeente het onderhoud opnieuw gaat gunnen aan een ondernemer.

De rotondes zouden weer een visitekaartje moeten vormen voor Gennep als toeristisch-recreatieve gemeente en voor haar eigen inwoners, stelt de partij in haar vragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen