Universiteiten mogen les blijven geven in het Engels

Print
Universiteiten mogen les blijven geven in het Engels

Archieffoto. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht - Er is geen spoedeisend belang voor een onmiddellijk verbod op Engelstalige academische opleidingen. Dat staat in de uitspraak van het kort geding van de rechtbank Utrecht over de verengelsing van de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente.

"Wij zijn helemaal niet teleurgesteld, juist uitermate tevreden,” Ad Verbrugge, de voorzitter van de stichting Beter Onderwijs Nederland (BON) klinkt vrolijk vlak na de publicatie van het vonnis van het kort geding dat hij zojuist verloren heeft. "Deze uitspraak geeft hoop. Wellicht beginnen we binnenkort met een bodemprocedure. Maar we wachten eerst het onderzoek van de Onderwijsinspectie naar de verengelsing af.”

Geen onrechtmatige daad
Volgens de rechter is er geen sprake van een ‘onrechtmatige daad’ bij het in het Engels aanbieden van de bachelors psychologie –deze opleidingen dienden als voorbeeld- en wijst de vorderingen van BON op alle fronten af. Als 'voorbeeld’ universiteiten waren de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente maar ook de Onderwijsinspectie op 14 juni voor de rechter gedaagd.

"De Universiteit Maastricht is blij dat de zaak goed is afgelopen, maar zij heeft natuurlijk altijd al geweten dat ze zich aan de wet houdt. Dit wordt nu door de rechter bevestigd," aldus Tom Barkhuysen, de advocaat van de Universiteit Maastricht. 

Barkhuysen: "Universiteiten hebben volgens de rechter grote vrijheid op het gebied van taalbeleid en mogen daarin hun eigen keuzes maken. Wel moet dit zorgvuldig gebeuren en goed gemotiveerd worden. Dat heeft de Universiteit Maastricht allemaal gedaan." 

Schade
Volgens BON-voorzitter Ad Verbrugge richten de universiteiten van Maastricht en Twente ‘veel schade aan’ door onnodig studies in het Engels aan te bieden. "In de wet staat dat onderwijsinstellingen de Nederlandse taalvaardigheden van studenten moeten bevorderen.” Verbrugge vroeg dan ook om een moratorium op Engelstalige opleidingen: "Het is tijd voor een pas op de plaats. Vanaf nu geen nieuwe opleidingen in het Engels erbij, eerst moeten we in debat."

Politiek, niet juridisch
De gedaagde partijen stelden echter dat het om een politieke en niet om een juridische kwestie gaat. Zowel de Universiteit Twente als de Onderwijsinspectie pleitten tijdens de zitting voor een ‘niet-ontvankelijk’ verklaring. 

Halverwege de zitting werd de vordering naar de Onderwijsinspectie ingetrokken: “We hebben genoeg gehoord, de inspectie rondt voor eind 2018 haar onderzoek naar verengelsing af dus wij trekken onze vordering in”, aldus de advocaat van BON, Bernard Tomlow. 

Het verzoek voor een niet-ontvankelijk verklaring werd echter afgewezen door de rechter. Verbrugge: "Dus de rechter zegt eigenlijk dat het terecht is dat we hier een kort geding voor zijn gestart. Het had nog mooier gekund, maar dit is al fantastisch. Men is op scherp gezet en het debat is doorgedrongen bij het publiek.”