Terreurverdachte Parijs en Brussel herkend als beul bij IS-verbranding

Print

Muath Al-Kasasbeh werd levend verbrand door Islamitische Staat Afbeelding: AD/Videostil

De Belgische politie heeft een Zweedse terreurverdachte, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en Brussel, herkend als een van de IS-beulen die in februari 2015 een Jordaanse piloot levend verbrandden.

De gruwelexecutie van Muath Safi Yousef al-Kasasbeh werd gefilmd en online gezet. De gemaskerde daders waren allen hooggeplaatste IS’ers.

Een lid van de Belgische antiterreureenheid DR3 zegt in het Franstalige dagblad La Dernière Heure er zeker van te zijn dat Osama Krayem een van de gemaskerde beulen uit de executiebeelden van 2015 is. De gevangengenomen F16-piloot Al-Kasasbeh werd levend verbrand in een kooi.

De identificatie van Krayem, die schuilging onder de naam Naïm Al Hamed, als beul bij de verbranding van de gevechtsvlieger zou bewijzen dat hij een hoog in rang staande IS-soldaat was. Justitie in België geeft vooralsnog geen commentaar, meldt Het Laatste Nieuws, maar zou drie jaar na de executie van Al-Kasasbeh hebben achterhaald dat Krayem zich exact op die plek in Syrië bevond.

Betrokken bij aanslagen Brussel
Foto: Justitie/PrivéfotoOsama Krayem, die in maart 2016 van plan was zich samen met Khalid el Bakraoui op te blazen in het metrostation van Maalbeek maar op de vlucht sloeg, werd in april van dat jaar opgepakt. De man houdt vol dat hij niets met de aanslagen te maken heeft.

De 25-jarige Syrische Zweed werd echter gefilmd door beveiligingscamera’s in metrostation Pétillon, waar hij enkele woorden wisselde met de terrorist El Bakraoui. Die laatste blies zich kort na het gesprek op in het Brusselse station Maalbeek. Twintig personen vonden daarbij de dood.

Explosieven door toilet gespoeld
Krayem zou later in een appartement in Etterbeek de explosieven uit zijn rugzak door het toilet hebben gespoeld. Bij onderzoek werden in de afvoer van het toilet sporen van de explosieve stof acetonperoxide, bekend als TATP, aangetroffen. Ook werden vingerafdrukken van hem gevonden.

Vorige maand werd Krayem uitgeleverd aan Frankrijk, dat hem verdenkt van een voorbereidende rol bij de aanslagen van november 2015 in Parijs. Hij zou onder leiding van Abdelhamid Abaaoud de bommen hebben gemaakt. Bij de aanslagen vielen 130 doden.