Evaluatie politie: geen steken laten vallen voor ongeval Pinkpop

Print
Evaluatie politie: geen steken laten vallen voor ongeval Pinkpop

Op de plek waar maandagnacht vier festivalgangers werden aangereden, liggen bloemen en staan kaarsen. © Afbeelding: ANP

Landgraaf - De politie vindt dat patrouillerende agenten het groepje zittende feestgangers niet hadden hoeven waarschuwen in de nacht na het Pinkpopfestival. Dit zegt de politie na het ernstige ongeval op de Mensheggerweg, waarbij in dit groepje één dode en drie zwaargewonden vielen, nadat ze werden aangereden door een busje.

De politie heeft evaluatiegesprekken gevoerd met agenten die tijdens Pinkpop zijn ingezet. Tijdens deze gesprekken is volgens de politie ‘een helder beeld ontstaan van het handelen van de politie gedurende de nacht van zondag op maandag’.

Geen afwijkingen
Agenten hebben tijdens hun surveillance rond het evenemententerrein ‘geen situaties waargenomen die afweken van voorgaande jaren’, aldus die evaluatie.

Volgens woordvoerder Chris Timmermans van de politie klopt het dat patrouillerende agenten het bewuste groepje festivalgangers op de weg heeft zien zitten, deels op de weg en deels in de berm. De andere weghelft was vrij voor verkeer.

Geen maatregelen
"De situatie op de weg was niet anders dan andere jaren. Er hing een ontspannen, rustige sfeer na het festival. Op deze weg is het ieder jaar zo dat mensen er wandelen, stil staan of soms gaan zitten. Deze mensen weten dat er ook auto’s langs kunnen komen. Hadden agenten hiervoor moeten waarschuwen? Wij vinden zelf niet dat ze dat hadden moeten doen. Of ze dat hadden kúnnen doen, is een andere vraag."

Op basis van de inzichten van nu is er voor de politie vooralsnog geen reden om maatregelen te nemen. Of de weg wellicht volgend jaar tijdens Pinkpop wordt afgesloten, is een zaak van de gemeente Landgraaf.

Drama
Bij het drama dat zich afspeelde vlak na het festival, kwam Gilles Boux de Casson uit Heerlen om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond.