Na de zomer overleg over hoogspanningskabels Kessel en Kessel-Eik

Print
Na de zomer overleg over hoogspanningskabels Kessel en Kessel-Eik

Afbeelding: iStock

Kessel - Hoogspanningskabels boven Kessel en Kessel-Eik worden maar niet in grond gestopt, tot ongenoegen van de inwoners. Na de zomer is er overleg.

Verantwoordelijk VVD-wethouder Paul Sanders heeft begrip voor de aanhoudende onrust in beide dorpen over vermeende gezondheidsrisico’s. Maar wijst tegelijkertijd met een beschuldigende vinger naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

"De rijksoverheid zadelt gemeenten op met rapporten van de Gezondheidsraad waaruit blijkt dat niet onomstotelijke vast staat dat hoogspanningskabels schadelijk zijn. Tegelijkertijd zwicht de overheid voor de maatschappelijke druk en komt met uitkoopregelingen voor woningen, die recht onder de hoogspanningskabels liggen."

Afgerond
In Peel en Maas gaat het om zes woningen: vijf in Maasbree en één in Baarlo. Dat traject is bijna afgerond, aldus Sanders. Of Peel en Maas dit geluid ook in Den Haag heeft laten klinken? Nee, zegt Sanders. De dorpsoverleggen van Kessel en Kessel-Eik braken recent een lans voor het ondergronds brengen van hoogspanningsdraden.

De voorzitters Hans Verbugt en Henk Nellen (Kessel-Eik) spraken afgelopen week de politiek in Peel en Maas toe. Hun boodschap: begin 2019 is de Wet Verduurzaming Energie Transitie van kracht. Die maakt het mogelijk hoogspanningskabels ondergronds te leggen, ook bij ons.

Miljoenen
Nadat in 2015 een dorpsbewoner al wees op dit thema, vroegen de dorsoverleggen eind vorig jaar nog eens naar een standpunt van Peel en Maas. Maar dat kregen ze niet. "Ondertussen is de gemeente wel bezig met de uitkoop van zes woning. Is elektromagnetische straling voor deze woningen in het buitengebied anders dan die voor de circa 220 woningen in Kessel en Kessel-Eik?", stelde de dorpsvoorzitters afgelopen week.

Het in de grond leggen van kabels over 3,7 kilometer in Kessel en Kessel-Eik kost 'tientallen miljoenen', zegt Sanders. Peel en Maas kan dat in samenwerking met netbeheerder TenneT doen. Dat kost de gemeente ongeveer één miljoen euro per kilometer, zo zochten bewoners al eerder uit. TenneT betaalt 80 procent. 

De kostenpost voor de gemeente zou zo zo’n 4 miljoen euro zijn. Maar of in de grond stoppen dé oplossing is? De Gezondheidsraad kwam in april  met een geactualiseerd rapport. Met de conclusie dat er meer aanwijzingen zijn dan voorheen dat hoogspanningslijnen ook onder de grond een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen