Onderzoek op plaats vergiftiging Novitsjok

Print
Onderzoek op plaats vergiftiging Novitsjok

De plek waar het stel werd aangetroffen. Afbeelding: AFP

Op de plaats waar twee mensen ernstig gewond raakten door vergiftiging met zenuwgas, doen vier agenten in beschermende kledij onderzoek hoe het stel in aanraking kon komen met het zenuwgas Novitsjok. Dat is hetzelfde zenuwgas als waarmee de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in maart zijn vergiftigd.

Het duo kwam volgens de autoriteiten in aanraking met een "besmet voorwerp''. Maar het is nog niet bekend waar en hoe het stel met het zenuwgas Novitsjok is besmet. Volgens de autoriteiten zijn er nog geen aanwijzingen dat er opzet in het spel is.

Het onderzoek naar deze zaak gaat volgens de Britse politie naar verwachting "nog maanden duren." Belangrijkste doel van het onderzoek is volgens een politiewoordvoerder "het vinden van de bron van de besmetting."

Lees ookBrits stel vergiftigd met zelfde zenuwgas als Skripal

De slachtoffers werden gevonden in Amesbury, dat in de buurt van de plaats Salisbury ligt waar Skripal en dochter werden vergiftigd. De man (45) en vrouw (44) liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Novitsjok, het gif dat gebruikt werd bij de aanslag op Skripal is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld in de voormalige Sovjet Unie. Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de vergiftiging van de oud geheim agent. Volgens Moskou is die beschuldiging "bedoeld om de anti-Russische sentimenten in Europa aan te wakkeren."