De meiden van het Ditcot School's Choir hebben nog geen vakantie

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

In Zuid-Nederland gingen vrijdag de kinderen voor het laatst naar school. Hun ‘grote vakantie’ is vanaf de middaguren officieel gestart. Die luxe geldt nog niet voor meiden van een Engels schoolkoor dat donderdag een bezoek aan Maastricht bracht.

Donderdag rond het middaguur zit en staat een grote groep meisjes voor het stadhuis van Maastricht. Ze maken deel uit van het Didcot Girls’ School Choir uit het Engelse graafschap Oxfordshire. Aan het eind van het schooljaar maakt het schoolkoor jaarlijks een uitstapje naar het ‘continent’. Tenminste de leden die het schooljaar goed hebben doorlopen. Wie nog onvoldoendes dient weg te werken blijft thuis en moet de laatste weken nog een keer serieus blokken. De reis naar het vaste land betekent voor de tieners behalve een leuk uitstapje ook dagelijks ergens optreden. Het laatste optreden van het Tour Programma 2018 vindt plaats in Maastricht.

Scholen in het Verenigd Koninkrijk zijn in tegenstelling tot in Nederland voor de leerlingen ook de ‘voetbalclub, het zangkoor en de harmonie’.  Nicola Warnock, lerares Duits aan de Didcot meisjesschool: “De kinderen maken op Engelse scholen lange dagen. Behalve leren vullen ze bij ons ook een deel van hun tijd in op het gebied van sport, muziek en andere cultuuractiviteiten. In Engeland kennen we het fenomeen jeugdverenigingen veel minder dan biij jullie.” Dat betekent ook dat de uitstapjes die ze aan het eind van het schooljaar maken voor een deel worden ingevuld met – in het geval van dit koor – optredens. De kinderen hebben een vrije keuze in welke hobby ze via school willen uitoefen, maar ze zijn wel verplicht ergens aan mee te doen. Waar mogelijk wordt dat in de praktijk gebracht. In Maastricht kun je ieder jaar wel een of meer groepen Britse schoolkinderen zien optreden.  

Dit weekend keert de groep weer terug naar Engeland. Daarmee is de vakantie voor de leden van het zangkoor en de circa 1.300 andere leerlingen van de school nog niet begonnen. John Shaw, voor deze trip de pianist van het gezelschap, maar in het dagelijks leven natuurkundeleraar zegt: “Ze hebben nog twee weken te gaan. Dat wordt geen makkelijke periode”, zegt hij lachend. “Het is bij ons net zo tropisch warm als hier. Dat is voor ons Engelsen toch echt even wennen.”

Rond een uur donderdagmiddag wordt het laatste lied gezongen. Soliste is Dotty Hunt. Zij sluit een gevarieerd programma van klassiek, jazz en pop af met Adele’s hit : All I Ask. Naar de kinderen kijkend kun je van ieders gezicht aflezen:  All I Ask Is A Long Summer Holliday. Ze moeten nog twee weekjes geduld hebben.  

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen