Nieuwe deputé: ‘Venlo krijgt negen windmolens’

Print
Nieuwe deputé: ‘Venlo krijgt negen windmolens’

Afbeelding: iStock

Venlo - Het provinciebestuur zet alles op alles om alsnog negen windmolens in Venlo gebouwd te krijgen.

Eerder leek het erop dat de provincie een aantal turbines uit het plan wilde schrappen. Provinciale Staten spraken in een vergadering in mei uit dat Venlo onevenredig zwaar wordt belast. Er zouden maar vier of vijf windmolens mogen komen, de rest moest elders in de provincie worden neergezet. Gedeputeerde Eric Geurts, die het dossier toen tijdelijk onder zijn hoede had, gaf ze daar gelijk in.

Opgave
Maar de nieuwe duurzaamheidsgedeputeerde Bob Ruers (SP) zegt vast te houden aan het besluit om de gemeenteraad van Venlo te overrulen en negen windmolens te plaatsen bij Boekend en Blerick. "Andere gemeenten komen straks vanzelf aan de beurt. Als we kijken naar de opgave die voor ons ligt en wat er nog allemaal op ons af gaat komen, geloof ik dat Limburg straks volstaat met windmolens."

Crisis
Zijn vasthoudendheid is opmerkelijk, omdat de aanpak in april mede heeft geleid tot een crisis binnen de SP waarna Ruers’ voorganger Daan Prevoo uiteindelijk is opgestapt. Vooral bij de lokale afdeling in Venlo, die tegen het windpark is, kwam Prevoo zwaar onder vuur te liggen. "Hij vond dat het van bovenaf moest gebeuren", zegt Ruers. "Maar dat is niet de manier. Door met mensen te gaan praten en hun klachten serieus te nemen, kunnen we de omgeving ervan overtuigen dat het plan noodzakelijk is. Daar geloof ik in. Dat is ook hoe we het in andere gemeenten zullen aanpakken." Ruers ziet heil in een omgevingsfonds, waaruit projecten kunnen worden gefinancierd waar de buurt profijt van heeft.

De gedeputeerde, die vorige maand is geïnstalleerd, zegt zo snel mogelijk met omwonenden van het toekomstige windpark om tafel te gaan. Op dit moment wordt het provin­ciaal inpassingsplan uitgewerkt, dat moet na de zomer klaar zijn. Eind september nemen Provinciale Staten een definitief besluit.