België stuurt Brazilië naar huis na spektakelstuk

Print
België stuurt Brazilië naar huis na spektakelstuk

Afbeelding: AFP

België is vrijdagavond doorgestoten tot de halve finale van het WK voetbal in Rusland. In een razend spannende kwartfinale werd Brazilië met 2-1 verslagen.

Brazilië en België, vooraf beiden genoemd als kandidaat voor de eindzege, maakten er vanaf de eerste minuut een waar voetbalspektakel van. In een open wedstrijd golfde het spel op en neer, met aan beide kanten veel dreiging als gevolg. Wie even naar de keuken liep voor een drankje liep al de kans een kansrijke aanval te hebben gemist.

Eigen doelpunt
Brazilië klopte al na acht minuten voor het eerst serieus op de deur, maar een inzet van Thiago Silva uit een hoekschop eindigde op de paal. Een paar minuten later was het aan de overkant wel raak. Kompany dook bij een hoekschop onder de bal door, waarna de onfortuinlijke Fernandinho met het hoofd zijn eigen doelman verschalkte, 1-0. 

De Bruyne
Brazilië probeerde België onder druk te zetten, maar werd telkens geconfronteerd met de vlijmscherpe counter van de Rode Duivels. Na een half uur leidde zo'n uitbraak tot de tweede treffer van de Belgen. Lukaku schudde op het middenveld twee tegenstanders af en wist daarna de Bruyne te bereiken. Die kogelde de bal vanaf een meter of twintig meter in de verre hoek, 2-0. 

Coutinho dacht een paar minuten later iets terug te doen, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Courtois. 

Strafschop?
Na rust ging Brazilië nadrukkelijk op zoek naar de broodnodige aansluitingstreffer. Die leek er even te komen toen Jesus tien minuten na rust over het been ging bij Kompany. Iedereen in het geel-blauw schreeuwde om een strafschop, maar scheidsrechter Mazic besloot in samenspraak met de videoscheidsrechter dat er niets aan de hand was. 

Wankelen
Die aansluitingstreffer kwam er een kwartier voor tijd alsnog. Renato Augusto stond drie minuten in het veld toen hij op maat werd bediend door Coutinho. De invaller knikte de bal achter Courtois, 2-1. Het doelpunt bracht België aan het wankelen. Firmino, Augusto en Coutinho waren kort na elkaar dichtbij de gelijkmaker, maar schoten respectievelijk over en naast. In de blessuretijd was Neymar nog zeer dicht bij de 2-2, maar zijn schot werd stijlvol gered door Courtois. 

Door de zege op Brazilië staat België voor het eerst in 32 jaar in de halve finale van het WK. Daarin wacht Frankrijk, dat eerder op de dag Uruguay uitschakelde.