Rechter: groot deel vakantiepark Elfenmeer moet naar gemeente

Print
Rechter: groot deel vakantiepark Elfenmeer moet naar gemeente

De hoofdingang en het receptiegebouw liggen op grond van de gemeente. Oostappen moet dit teruggeven.  Afbeelding: René Corten

Herkenbosch - Eigenaar Oostappen Groep moet binnen twee maanden een groot deel van vakantiepark Elfenmeer in Herkenbosch leeg overdragen aan de gemeente Roerdalen.

Gebeurt dat niet dan dreigt een dwangsom van maximaal een miljoen euro.

Erfpacht
Dat heeft de rechtbank in Roermond beslist in een langslepende kwestie over erfpacht tussen gemeente en Oostappen. De exploitant kocht in 2002 het hele park van Libéma, inclusief het toen al jaren lopende erfpachtcontract met de gemeente. Het contract zou in 2015 eindigen.

Roerdalen gaf aan voornemens te zijn dat tot 2025 te verlengen, maar gaf geen harde garanties.

Kwaliteitsimpuls
Uiteindelijk besloot de gemeente de erfpacht toch per 2015 op te zeggen. Formeel omdat Roerdalen het park opnieuw wilde aanbesteden om het ‘een nieuwe kwaliteitsimpuls’ te geven. Op de achtergrond speelden de vele klachten over verval en over lawaaiige arbeidsmigranten mee bij het besluit. Die arbeidsmigranten moesten overigens begin dit jaar op last van de rechter al het terrein verlaten.

Gevolgen
De exploitant stapte na het opzeggen van de erfpacht naar de rechter maar ving dus bot. De gevolgen zijn enorm. Oostappen heeft alleen een stuk terrein achter de tennisbaan aan de Meinweg zelf in bezit. Dat zijn slechts 9 hectare, inclusief een aantal vakantiehuisjes. De overige 27 hectare van het park, inclusief hoofdingang, receptiegebouw en recreatieplas, liggen op gemeentelijke grond. De gemeente moet op last van de rechter wel de contracten met huurders van jaarplaatsen op de camping respecteren. Burgemeester Monique de Boer-Beerta reageert verheugd op de uitspraak. De gemeente wil nu alsnog het park openbaar aanbesteden, laat ze via een woordvoerster weten.

De Oostappen Groep wilde vrijdag nog niet reageren. Advocaat Bas van Susante wil ook niet zeggen of er hoger beroep wordt aangetekend. In dat geval hoeft Oostappen nog niet meteen weg.