VS wil meer tijd om migrantenkinderen en ouders te herenigen

Print
VS wil meer tijd om migrantenkinderen en ouders te herenigen

Betogers bij het Witte Huis in Washington pleiten voor het stoppen van het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders. Afbeelding: AP

De Amerikaanse regering heeft een rechtbank in San Diego (Califonië) om meer tijd gevraagd om migrantenkinderen die zijn gescheiden van hun ouders, met hen te herenigen.

Dat blijkt uit documenten die vrijdag zijn ingediend. De overheid heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig om de identiteit van de kinderen vast te stellen.

Snel
De rechtbank in San Diego besliste op 26 juni dat de gescheiden migrantenfamilies snel herenigd moesten worden. Voor kinderen jonger dan vijf jaar moest dat binnen vijftien dagen gebeuren, oudere kinderen moesten binnen dertig dagen weer bij hun ouders zijn.

Uitstel
De regering vraagt nu uitstel. Hoewel er 'hard wordt gewerkt' lopen de DNA-controles soms niet snel genoeg om de termijnen te halen en in sommige gevallen zijn die ook niet voldoende om ouderschap aan te tonen.

In totaal werden meer dan 2.300 minderjarigen weggehaald uit hun gezin, onder wie een honderdtal jonger dan vijf jaar. Ruim vijfhonderd kinderen werden al herenigd met hun ouders.