Roermond breidt rookvrije gebieden uit

Print
Roermond breidt rookvrije gebieden uit

Afbeelding: Jan Hensels

Het buitenterrein van zwembad de Roerdomp in Roermond heeft sinds zaterdag een aantal rookvrije gebieden. Eerder werden er bij speeltuin Kitskensberg in Roermond al rookvrije zones ingericht.

De gemeente streeft ernaar het aantal rookvrije gebieden verder uit te breiden.

Bord
Bij meerdere plekken op het terrein van de Roerdomp staan nu borden met het opschrift ’Rookvrij, op weg naar een rookvrije generatie’.

Wethouder Marianne Smitsmans stelde de rookvrije gebieden in gebruik door het onthullen van een bord. Zij wees erop dat de aanpak moet leiden tot meer bewustzijn over de risico’s van roken.

Sociale controle
"Wij willen zeker niet rokers pesten, maar we willen wel het bewustzijn over de risico’s vergroten en tegelijkertijd voorkomen dat kinderen in een walm van rook zitten. Roken kan leiden tot luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten."

Het zwembad gaat overigens niet handhavend optreden tegen mensen die ondanks de borden toch een sigaret opsteken in een rookvrij gebied. Het zwembad hoopt wel dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en elkaar er op aanspreken als mensen zich er niet aan houden.

Gedragsverandering
De Roerdomp verwacht dat het aanwijzen van de rookvrije gebieden uiteindelijk wel tot een gedragsverandering van het publiek zal leiden.

De gemeente is onder meer ook met enkele sportverenigingen in gesprek om ook daar rookvrije gebieden in te richten.