Betoging tegen komst Trump in Brussel

Print
Betoging tegen komst Trump in Brussel

Afbeelding: AFP

Zo'n 1400 mensen hebben zaterdag in Brussel betoogd tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wordt komende week in de Belgische hoofdstad verwacht voor een topconferentie van de NAVO.

De protestmars was een initiatief van een hele reeks bewegingen en groepen die volgens een deelneemster fel gekant zijn tegen "het beleid dat Trump momenteel voert, vooral zijn seksistische, zijn racistische en asociale beleid''.

'Make Peace Great Again'
De demonstratie is onder de leuzes "Trump not Welcome", en "Make Peace Great Again!" van start gegaan bij het station Noord. Trumps verkiezingsleus was en is als politieke slogan nog steeds: Maak Amerika Weer Groot. Er zijn tijdens de mars geen incidenten gemeld, berichtte persbureau Belga.

Illegalen
De deelnemers uitten hun onvrede over allerlei zaken. Zo keerde een links-radicale Vlaamse partij zich tegen Trumps eis dat NAVO-lidstaten eindelijk minstens 2 procent van hun bbp moeten uitgeven aan defensie. Leden van mensenrechtenorganisatie Amnesty International beklemtoonden dat door Trumps immigratiebeleid kleine kinderen van aangehouden illegalen van hun ouders worden weggerukt en opgesloten.

Circa 10.000 politiemensen en militairen moeten 11 en 12 juli de NAVO-top in goede banen te leiden. "Het wordt een mega-operatie’’ volgens de Belgische autoriteiten die op die dag ook druk zijn met enkele muziekfestivals en de Vlaamse 'nationale' feestdag. Een avond eerder, 10 juli, speelt de Belgische nationale voetbalploeg, de Rode Duivels, in Sint-Petersburg de halve finale van de WK tegen Frankrijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen