Tourspel rit 1: 'Ik heb een vermoeden dat ik veel punten heb gescoord'

Print
Tourspel rit 1: 'Ik heb een vermoeden dat ik veel punten heb gescoord'

Afbeelding: EPA

Voor Henny Rings (52) is het een complete verrassing als even voor acht uur op zaterdagavond de telefoon gaat om hem als dagwinnaar te huldigen. De knotsgekke openingsetappe van de Tour van 2018 moest de vijftiger uit Elsloo helaas aan zich voorbij laten gaan, maar de laatste hectische tien kilometer heeft hij wel even teruggekeken. Aan het Tourspel, laat staan de dagwinst had hij nog geen moment gedacht.

 "Ik zal wel veel punten hebben gescoord", heeft hij zo een vermoeden waarom er met hem wordt gebeld. "En het mooie is dat ik dit jaar snel even een lijst met sprinters in elkaar heb gezet. Normaal speel ik met meer lijsten mee, maar dat is er nu niet van gekomen."

Rings had 179 punten bij elkaar verzameld. Net zoveel als vijftien anderen. Net zoals andere jaren hebben veel deelnemers dezelfde sprinters in hun ploeg opgenomen. En dat levert dezelfde scores op. Ook zit het spel dit jaar ietsje anders in elkaar. Je moest vijftien renners kiezen die allemaal een aantal credits hadden gekregen. Toch hadden veel deelnemers ervoor gekozen om de toppers te kiezen aangevuld met een aantal heel goedkoper renners.

Loting
"Dat is wel het makkelijkste. Dat kwam kwam ook precies zo uit. Vorig jaar hadden jullie het spel ook ietsje aangepast. Maar qua sprinters was het goed te doen om een lijst samen te stellen." En dus werd hij door loting als winnaar aangewezen. "Een beetje geluk, hoort erbij. Ik doe al denk ik dik vijftien jaar mee en dit is de eerste keer dat ik iets win. Dat is wel een keer leuk. Op het werk en op andere plekken komt het Tourspel regelmatig aan bod. Het geeft altijd wat extra's aan de Tour."

Terwijl hij pas zijn abonnement op De Limburger heeft opgezegd. "De krant kwam vroeger altijd om 05.30 uur. Nu is dat een stuk later. Ik vertrek al om 6.00 uur om te gaan werken. Daarom heb ik de papieren krant opgezegd." Rings is een echte wielerliefhebber en volgt alles het gehele jaar op de voet. De achterstand van Chris Froome en Nairo Quintana, die door een valpartij en materiaalpech al  een achterstand hebben van bijna een minuut, zegt hem nog nog niet zoveel. "Ik had die laatste wel als mijn winnaar opgeschreven. Maar dat wordt nu wat lastiger. Ik denk dat Vincenzo Nibali heel ver gaat komen. Die is heel fris en staat er als het moet."

Geen winst Dumoulin
Gelooft Rings in een hoge eindklassering voor Tom Dumoulin? "Het kan, maar hij heeft met Wilco Kelderman een hele belangrijke pion verloren. Dat kan hem opbreken. Ik denk niet dat hij de Tour wint, maar daarachter zit het dicht bij elkaar. Het kan alle kanten op. Na een paar etappes kun je meer zeggen."