André Rieu op het Vrijthof; een avondje netwerken of pure romantiek?

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het eerste van drie weekenden André Rieu op het Vrijthof 2018 wordt zondagavond afgesloten. De optredens van de bekendste Maastrichtenaar ter wereld bezorgen tienduizenden mensen een avond van muzikaal plezier. En waar Rieu is, is een romantisch tafereel nooit ver weg.

Al jarenlang geldt dat André Rieu niet alleen voor miljoenen fans een Dieu is, in Maastricht weten ze dat zijn optredens garant staan voor mooi weer. Daar hoeft zelfs geen weurs veur Klara. De voorstellingen van de maestro in his home town kunnen bogen op een zeer laag percentage in de categorie 'verregend'. .Het eerste lange weekend van de Vrijthof-optredens van dit jaar zijn daar geen uitzondering op. De perfecte weersomstandigheden en de muziek die Rieu, het Johann Stauss Orkest en zijn solisten brengen geven zijn fans precies het avondje Maastricht dat ze waarschijnlijk in gedachte hebben. En dat is niet alleen zo voor veel van zijn vele bewonderaars uit binnen- en buitenland. Na al die jaren is de concertreeks bij flink wat Maastrichtenaren en regiogenoten nog steeds in trek voor een avondje uit op het Vrijthof. 

Elkaar leren kennen
André Rieu op het Vrijthof heeft in de loop der jaren voor behoorlijk wat tradities gezorgd. Zo nodigt het stadsbestuur van Maastricht ieder jaar andere bestuurders uit om eens een concert mee te maken. De gouverneur van de provincie Limburg, Theo Bovens, weet als erkend muziekliefhebber nog beter dat een avondje Rieu een ideale gelegenheid is om in deze setting mensen met elkaar te verbinden. Editie 2018 van Rieu op het ‘mooiste plein van de wereld’ is nog meer dan anders een prima mogelijkheid politiek te netwerken. Zeker na een gemeenteraadsverkiezingsjaar. In de gemeentes in het Heuvelland, Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht zijn derhalve ook nieuwe colleges gevormd. Samen een avondje Rieu is, zo weet het stadsbestuur van de Limburgse hoofdstad na jarenlange ervaring, de manier elkaar beter te leren kennen. Zo geschiedde vrijdagavond. Tientallen nieuwe wethouders uit de regio vertoefden die avond met de Maastrichtse collega's op het Vrijthof.

Eeuwige liefde 
Deze exclusieve manier van netwerken is aan andere bezoekers uit het Maastricht en omgeving niet besteed. Het merendeel komt louter en alleen om André Rieu in levende lijve aon de geng te zien. Het merendeel op het plein zelf, anderen onder het genot van een etentje op een van de vele terrassen. Maar er is ook nog een buitencategorie, de onvervalste romantici. Wat al die fans, netwerkende bestuurders en zelfs zich op de bühne afspeelt maakt hen niet zo gek veel uit. Die verliefde koppeltjes hebben genoeg aan elkaar en aan de walsen andere zoete muziek die Rieu ten gehore brengt. Om bij vrijwel ieder - vooral romantisch lied -  met een zoen elkaar te laten eeuwig van elkaar te houden. En van André Rieu. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →