Sneakerfans kijken uit naar nieuwe 'Limburgse' Nikes

Print
Sneakerfans kijken uit naar nieuwe 'Limburgse' Nikes

Het resultaat van de nieuwe samenwerking tussen Nike en de Nederlandse kunstenaar Piet Parra. Afbeelding: Nike

Het is een nieuwtje dat sneakerliefhebbers heel erg blij maakt: er komen nieuwe Nike Air Max op de markt die de handtekening dragen van de invloedrijke Limburgse kunstenaar Piet Parra, echte naam Pieter Janssen.

Bijna een decennium terug kwamen de laatste Parra-Nikes op de markt. Ze zijn nog altijd fameus, en gewild. Online betaal je er al gauw meer dan duizend euro voor.  

Het creëert nogal een verwachtingspatroon. "Er zitten twee mensen op je schouder bij het ontwerpen", zegt Parra (42), geboren in Limburg en nu woonachtig in Amsterdam.

"Eentje zegt: de verzamelaar gaat dit mooi vinden. Maar er is ook de ander, die de vraag stelt: hoe gaat iemand van 17 of 18 die mijn werk niet kent, hier naar kijken?"

Tekeningen
Dat zal op 21 juli blijken, als de nieuwe versies van de Air Max 1 en de Zoom Spiridon op de markt komen, geïnspireerd op tekeningen van Parra. Ook komt er in dezelfde serie een trainingspak in de winkels te hangen. 

Parra is de enige artist met wie het Amerikaanse sportmerk op deze manier samenwerkt. Daar is hij trots op, natuurlijk - "Het is supertof, Nike is beyondiconisch" - maar al te veel woorden wil Parra er ook niet aan vuil maken. "Natuurlijk zit er een idee achter het ontwerp, maar uiteindelijk zijn het gewoon schoenen, en iedereen ziet er toch iets anders in." 

Van Noord-Limburg naar Amsterdam
Op de schoenen zien we stippen, strepen, wolken, allemaal in typische Parra-kleuren: blauw, paars, rood. Het verhaal dat hij in zijn tekeningen probeert te vertellen - van zijn jeugd in Noord-Limburg tot zijn leven nu in Amsterdam - zijn nu dus verwerkt in een schoen en een bijbehorende video-animatie. Hoe dan ook bijzonder, vindt ook Parra. 

Hij wijst ook op andere details, die alleen kenners zullen opvallen. Zoals de linker- en donkergrijze strepen die verwijzen naar de schoenendozen van de allereerste Air Max uit 1987, om maar wat te noemen.

Of Parra ze zelf zou dragen? "Ja, zeker, dat sowieso."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →