Noodlijn voor Belgen die frietjes missen op vakantie

Print
Noodlijn voor Belgen die frietjes missen op vakantie

Afbeelding: iStock

Bijna de helft van de Belgen mist de Belgische frieten wanneer ze op reis zijn. Voor degenen die het echt niet meer trekken, is er nu ook een oplossing: een heuse noodlijn.

De lijn is geopend naar aanleiding van een poll van iVox. Die bekeek in opdracht van een aardappelfabrikant naar de gewoontes en gebruiken van Belgen op vakantie.

Drie zaken werden onder de loep genomen: Wat missen we het meest tijdens onze vakantie? Missen de Belgen hun frieten wanneer ze op vakantie zijn? Na hoeveel tijd begint het gemis?

Frieten
Wat bleek? Belgen missen frieten meer dan chocolade en bier. Maar liefst 44,6 procent van de Belgen mist frieten tijdens een verblijf in het buitenland. Bij Franstalige mannen onder de 34 jaar valt het gemis het zwaarst.

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen langer zonder Belgische chocolade kunnen dan zonder Belgische frieten. Dat verschil is vooral bij de bevraagde mannen het sterkst merkbaar: slechts één op de vijf mannen mist Belgische chocolade in het buitenland, terwijl 48,7 procent van hen aangeeft dat ze Belgische frieten missen wanneer ze op vakantie zijn.

Verrassend genoeg wordt Belgisch bier minder gemist in het buitenland. Het noodnummer voor de patatfans is +32 78 18 81 80

Thuiskomst
Voor de Nederlanders is ook weleens zo'n soort enquête gedaan in opdracht van een grote supermarktketen. Nederlanders bleken bij terugkomst van vakantie oer-Hollandse producten als jonge kaas en volkorenbrood het meest te hebben gemist.

Bij de top van producten die mensen het eerst willen hebben als ze terugkomen: brood, groenten, fruit, kaas en vleeswaren. De heimweeproductenlijst bestaat uit volkoren brood, jonge en oude kaas, karnemelk en halfvolle melk en vleeswaren als rosbief en filet americain. Als broodbeleg worden hagelslag en pindakaas het meest genoemd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →