Redding in Thaise grot verloopt voorspoedig

Print
Redding in Thaise grot verloopt voorspoedig

Afbeelding: AFP

De eerste jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. De gouverneur van de betrokken provincie Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, zei dat alles gladjes verloopt en de reddingsoperatie maandag wordt hervat.

Hij sprak van vier jongens die al eersten zijn gered. Eerder maakten een officiële instantie belast met noodsituaties en een aantal reddingswerkers melding van zes geredde jongens. Vier jongens zijn volgens de betrokken Thaise marine voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht in de stad Chiang Rai, circa 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

Nieuwe tocht
De voorbereidingen voor een nieuwe tocht naar de rest van de ingesloten voetbalploeg duren minstens tien uur, onder meer omdat er voor voldoende zuurstof gezorgd moet worden langs de moeilijke route. Vrijdag is een Thaise duiker bij dergelijke voorbereidingen om het leven gekomen toen zijn eigen zuurstof opraakte.

De jeugdvoetballers in de leeftijd van elf tot zestien jaar raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. Pas vorige week zijn ze getraceerd.

Reddingsoperatie
Zondag zijn duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun coach te redden. Door de reddingswerkers is met de jongens getraind. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren. De tocht naar de ingesloten jongens is zelfs voor ervaren duikers erg moeilijk en uitputtend.

Volgens de leiding van de reddingsoperatie zijn in totaal negentig duikers bij deze operatie betrokken, onder wie vijftig buitenlanders. De operatie is zondag naar het zich laat aanzien sneller dan verwacht verlopen. Het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck stuurt daarom toch geen extra mankracht en materieel naar Thailand om te helpen bij de operatie.

De planners van de redding staan onder tijdsdruk door de komst van meer regen en het risico dat zuurstof schaars wordt in de grotten. De jongens verdwenen met hun coach op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex Tham Luang. Ze zaten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →