Tourspel rit 2: 'Ik lig in het zwembad in Zuid-Frankrijk en heb niets gezien'

Print
Tourspel rit 2: 'Ik lig in het zwembad in Zuid-Frankrijk en heb niets gezien'

Afbeelding: ANP

Roger Bijlsma zit lekker aan het zwembad in Zuid-Frankrijk als hij een onbekend nummer terugbelt. Het duurt even voordat het tot het hem doordringt dat hij de dagwinnaar is van het Tourspel in rit 2 omdat er een vertraging in de lijn zit van een seconde of vijf. "Ik lig in het zwembad met m'n kinderen en heb van de etappe zelf niets gezien....Heb ik gewonnen? Dat is heel mooi. Dat is voor het eerst sinds ik meespeel."

En dat is al een hele tijd, bekent Bijlsma. "Ik doe al denk ik zo'n 32 jaar mee. Ik speel ook mee bij het Algemeen Dagblad en bij Zweeler. Ik hou wel van een gokje. Dat maakt het net wat extra leuk." Met 174 punten had hij samen met een andere deelnemer de hoogste dagscore. Net zoals gisteren moest er dus een loting aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Dat bleek de 50-jarige Bijlsma uit Landgraaf te zijn. Hij selecteerde precies de sprinters die ontkwamen aan een grote valpartije om twee kilometer voor de finish. Samen met Alejandro Valverde en de Quick Step-renners Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert die ook in het voorste deel zaten bracht dat hem genoeg punten. 

Gefocust op eindklassement
Bijlsma heeft een sprinters/puncheurslijst samengesteld, maar had niet gedacht dat hij voor de dagwinst zou gaan strijden. "Mijn focus lag meer op het algemene klassement. Er zijn namelijk zoveel specifieke sprinterslijsten dat het heel moeilijk wordt om een dagprijs te winnen in de vlakke etappes. Maar met al die valpartijen is het tegenwoordig de vraag wie er nog aan sprinten toekomt." Hij vindt de toevoeging van een budget dat sinds twee jaar zijn intrede heeft gedaan bij het Tourspel een goede zaak. Dan gaat het ietsje meer om kennis. Je moet kiezen tussen bepaalde renners en daarvoor moet je wel wat beter ingevoerd zijn dan de gemiddelde volger. Al speelt geluk nog steeds een grote rol."

De IT-specialist, die werkzaam is bij SPIE, voorziet voor het eindklassement opnieuw een duel tussen Chris Froome en Tom Dumoulin. "Dat zijn gewoon de twee beste wielrenners voor een goed klassement. Ik denk dat ze ook met een Giro in de benen een stuk beter zijn dan de rest. Dat is mijn gevoel. Hopen dat op het einde dan wel Dumoulin aan de goede kant zit."