Waterschap Limburg is op zoek naar tweehonderd dijkwachten

Print
Waterschap Limburg is op zoek naar tweehonderd dijkwachten

De Maas bij Borgharen. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Waterschap Limburg start deze week met een wervingscampagne voor nieuwe dijkwachten, hoofdzakelijk voor het gebied tussen Roermond en Eijsden. In het noorden van de provincie werkt het waterschap al langer met vrijwillige dijkwachten.

De dijkwachten hebben volgens het waterschap een belangrijke taak op het gebied van hoogwaterveiligheid. Ze bewaken het waterpeil langs de dijken en repareren schade. Verder onderzoeken ze regelmatig of de dijken nog aan de veiligheidsnormen voldoen.

Tijdens het hoogwaterseizoen, van oktober tot en met maart, is het de bedoeling dat ongeveer vierhonderd vrijwillige dijkwachten de 170 kilometer aan dijken in Limburg inspecteren. Ze kijken dan onder meer of er scheuren in de dijk zitten, er kwelwater onder de dijk doorstroomt en of de dijk wordt beschadigd door drijfhout.

Barbecue
De dijkwachten ontvangen een vrijwilligersvergoeding. "Als dijkwacht heb je een belangrijke taak op het gebied van hoogwaterveiligheid. Je hebt werk dat ertoe doet voor je omgeving. Daarvoor ontvang je onze waardering in de vorm van vrijwilligersvergoeding, een jaarlijkse barbecue, een eindejaarsattentie en materialen voor het uitvoeren van de dijkinspectie", aldus Rein Dupont, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg.

Om goed voorbereid de dijk op te gaan, krijgen de vrijwilligers een opleiding dijkwacht en het gebruik van een iPhone waarop de dijkwachtapp zit.

"De rol van dijkwacht geeft mij een voldaan gevoel en je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt", zegt dijkwacht Marian Custers. "Het is leuk om iets te doen voor de bescherming van je dorp en je leert je eigen omgeving nog beter kennen", geeft dijkwacht Bram Hesen aan.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via dijkwacht@water-schaplimburg.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →