'Dezelfde duikers doen nieuwe reddingspoging Thaise voetballertjes'

Print
'Dezelfde duikers doen nieuwe reddingspoging Thaise voetballertjes'

Afbeelding: EPA

De duikers die zondag betrokken waren bij de geslaagde redding van vier jonge voetballertjes uit een ondergelopen grottenstelsel in Thailand zullen ook maandag weer in actie komen.

Volgens de Thaise minister van Binnenlandse Zaken Anupong Paojinda zijn zij nu het beste op de hoogte van de omstandigheden in het grottenstelsel en hoe daarmee om te gaan.

Luchtflessen
De minister en alle bij de reddingsoperatie betrokken autoriteiten zijn maandagochtend opnieuw bij elkaar gekomen om de plannen door te spreken. Anupong gaf daarbij ook aan dat de duikers meer extra luchtflessen langs de route onder water moeten plaatsen en dat dat enkele uren zal duren.

Zondag wisten de reddingswerkers eerst twee, en later nog eens twee jongetjes te bevrijden uit hun benarde situatie onder de grond. Acht andere voetballertjes en hun coach zitten er nog steeds vast.

Ondergelopen grot
De jongens maken deel uit van een jeugdvoetbalteam dat op 23 juni verdween tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Door hevige regenval liepen delen van de grot onder water, waardoor de jongens niet meer zelf naar buiten konden komen.

Duikers vonden de twaalf jongens en hun trainer pas afgelopen week terug. Ze zitten vast op zo'n vier kilometer van de ingang.

Verdeeld
De tieners, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, en trainer zijn in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht.

De eerste groep bestaat uit vier jongens, de andere groepen elk uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan.

Iedere jongen zal worden begeleid door twee duikers. Zij houden de luchtfles van de jongen vast. Zondag waren duikers in staat vier jongens te redden. Volgens minister Anupong maken de vier voetballertjes het naar omstandigheden goed.

Regen
In totaal werden zondag achttien duikers de grot in gestuurd om de jongens te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind.

Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. Afhankelijk van het weer kan het drie tot vier dagen duren voor iedereen uit de grot is.

Daarbij dringt de tijd. Het regenseizoen nadert. De angst bestaat dat hevige regen het grottenstelsel - waarin het water de afgelopen dagen juist wat zakte - weer verder zal doen onderlopen. Het heeft zondag- op maandagnacht erg geregend in de regio. Het is nog onduidelijk wat dat maandag voor gevolgen heeft. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →