Nieuwe hoop op impuls politie

Print
Nieuwe hoop op impuls politie

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Limburg krijgt slechts 32 van de 1.111 extra agenten. Een fikse tegenvaller, maar de strijd is nog niet gestreden. Er gloort hoop, volgens de burgemeester van Maastricht.

Limburg gaat nog steeds uit van aanzienlijke versterking van de politiecapaciteit. Dat stelt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

Ze wijst er daarbij op dat de aandacht van rijkswege inmiddels steeds meer wordt gericht op ‘mobiele criminaliteit’, veelal drugsgerelateerd. "Dat is voor een grensregio als Limburg buitengewoon belangrijk. Daar gaan we garen bij spinnen."

Vergrijzing
Daarnaast staat Limburg volgens Penn 'vol op de agenda van Den Haag' als het gaat om de vergrijzing van het politiekorps.

Door allerlei ouderdomsregelingen en overeenkomsten met vakbonden is de daadwerkelijke inzetbaarheid van politieagenten in Limburg maar 65 procent, stelt de burgemeester, en daarnaast wacht er binnenkort een forse uitstroom.

Limburg vooraan
"Dat alles moet worden opgevangen met de instroom van fulltimers. En daar moet je niet te lang mee wachten. Limburg zal wat dat betreft vooraan worden gezet, hebben de minister en de korpschef van de Nationale Politie mij bevestigd", zegt Penn, die erop wijst dat het Rijk in september weer 58 miljoen euro beschikbaar stelt voor de versterking van de Nationale Politie.

Limburg staat op zijn achterste benen sinds onlangs bekend werd dat de provincie slechts 32 extra agenten krijgt toegewezen, waar er een landelijk budget was vrijgemaakt voor in totaal 1.111 politiemensen.

Ophef
Die ophef is weliswaar begrijpelijk, maar niet terecht, constateert de burgemeester. "We steken niet onder stoelen of banken dat we veel te weinig agenten hebben om de veiligheid te kunnen garanderen. Deze verdeling is ook niet fijn voor Limburg, maar ze klopt wel. Het proces is correct en eerlijk verlopen."

Aspiranten
Het marginale aantal van 32 extra agenten voor het Limburgse politiekorps is volgens Penn een logisch uitvloeisel van de gemaakte afspraak om aspiranten - politieleerlingen - niet langer voor 100 procent tot de sterkte van een eenheid te rekenen.

"Dat was wel het geval, terwijl die aspiranten effectief maar voor 15 procent golden. Niet eerlijk dus, vandaar dat besloten werd om de aspiranten uit het totale plaatje te halen en te vervangen door full­timers. Limburg had nou eenmaal heel weinig van die aspiranten, achttien of zo, waar andere een­heden er driehonderd hadden. Dat was lange tijd dus gunstig, maar het komt nu heel slecht uit."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →