Huldiging Fortuna Sittard kostte 25.000 euro

Print
Huldiging Fortuna Sittard kostte 25.000 euro

Afbeelding: De Limburger

Sittard - Niemand die het verwacht had, ‘zelfs’ het stadsbestuur niet. De promotie van Fortuna richting eredivisie zorgde eind april voor een waar volksfeest in Sittard. Ruim twee maanden later volgt de financiële eindafrekening.

De feestelijke huldiging van Fortuna Sittard, eind april op de Markt, heeft circa 25.000 euro gekost.

Het leeuwendeel van dat bedrag (20 mille) neemt de gemeente voor haar rekening, de rest komt op het conto van Fortuna zelf, de lokale horeca en omroep L1. Dat blijkt uit financiële gegevens van het stadsbestuur.

Feest
In de avonduren van maandag 30 april stonden duizenden Fortuna-aanhangers op de Sittardse Markt voor de intocht en huldiging van spelers, trainersstaf en bestuur na de promotie van de club van de Jupiler League naar de eredivisie.

Het feestprogramma was op touw gezet door de gemeente. Eerst was er een korte ceremonie op het stadhuis, waar aanvoerder Perr Schuurs en Fortuna-voorzitter Isitan Gün het ‘Gouden Boek van Sittard-Geleen’ mochten tekenen.

Op basis van de verstrekte cijfers hing aan die kortstondige ontvangst op het stadhuis een gemeentelijk prijskaartje van in totaal 2,5 mille. Aansluitend vond de huldiging plaats op een groot podium op de bomvolle Markt.

Verscherpt toezicht
Zeker nu de fusiestad op zwart zaad zit en onder verscherpt financieel toezicht staat van de provincie, acht het stadsbestuur een uitvoerige verantwoording van de gemaakte kosten op zijn plaats.

Daarin beaamt burgemeester Sjraar Cox dat de ‘huldigingsinvestering’ niet was voorzien in de gemeentebegroting. "Mede omdat de promotie van Fortuna zelfs door voetbalkenners als onverwacht werd bestempeld."

Samenleving
Cox laat in zijn notitie weten dat tot een gemeentelijk eerbetoon aan Fortuna is besloten ‘vanwege uitdrukkelijke signalen vanuit de samenleving.’ Bij die afweging speelt volgens de burgemeester ook mee dat een publieke huldiging van een profvoetbalploeg niet alleen bij een kampioenschap gebruikelijk is, maar ook – zoals dus in het geval van Fortuna – bij promotie.

"En dat is niet alleen in Nederland zo, maar ook in veel andere landen", stelt Cox, die tijdens zijn feesttoespraak op de Markt overigens stevig werd uitgefloten. In de ogen van veel Fortuna-fans heeft de gemeente de club de voorbije jaren eerder tegengewerkt dan gesteund.