Glana Mundo zorgt voor wat reuring

Print
Glana Mundo zorgt voor wat reuring

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard - Hoewel bescheiden van opzet heeft Glana Mundo zondag toch opnieuw bereikt wat de bedoeling was: wat sfeer en reuring brengen in Geleen. Het festival trok zeker meer (winkelend) publiek naar het centrum dan op andere koopzondagen.

Foodtrucks, terrasjes en een poppodium langs het oude raadhuis, de plek die in de toekomst het nieuwe horecahart van Geleen moet worden.

Marktkraampjes met producten uit derdewereldlanden en informatie over goede doelen. De opzet van ‘wereldfestival’ Glana Mundo blijkt ook deze tweede editie simpel en bescheiden, maar effectief.

Sfeer
"Dit brengt sfeer in de stad", oordeelt Gelener Koos van Dam, die met de 81-jarige Riet van Uden uit Neerbeek wat te eten heeft gehaald bij de wagen van Toko Bopp.

"Vorig jaar was ik er ook en het is nu toch al weer wat groter van opzet." Riet van Uden vindt het mega-springkussen verderop op de Markt een goede zet. "Kinderen willen daarnaar toe en brengen zo hun ouders mee."

Duurzaamheid
In een winkelruimte hebben de Vereniging Mondiaal Beleid en de Fairtrade-werkgroep het ‘Global Goals House’ ingericht met aandacht voor de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een reeks goede doelen presenteert zich op de Salmstraat, zoals de Maastrichtse stichting Aman-Iman, die de leefbaarheid van dorpen in Niger wil verbeteren.

Oprichter Abakoula Argalaless geeft onvermoeibaar uitleg over hoe de stichting dorpen van drinkwater voorzag. Maar veel mensen komen vooral kijken naar de in Niger handgemaakte armbanden, tasjes en onderzetters.

De organisatie van Glana Mundo overweegt het festival volgend jaar met een dag uit te breiden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →