Britse Brexit-minister Davis legt functie neer

Print
Britse Brexit-minister Davis legt functie neer

Afbeelding: EPA

De Britse minister van Brexitzaken David Davis en zijn onderminister Steve Baker hebben hun ontslag ingediend bij premier Theresa May. Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en grote meningsverschillen binnen het kabinet over de brexit-strategie.

Binnen de Britse Conservatieven is een hevige richtingenstrijd gaande over de te volgen strategie. Een vleugel van de partij aangevoerd door de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie zonder akkoorden, terwijl May voor een zachtere variant opteert.

Zachte brexit
Vrijdag kwam het kabinet tot overeenstemming om een zachtere brexitstrategie te gaan volgen en leken de rangen gesloten.

In zijn ontslagbrief aan May schrijft Davis dat het vrijdag bereikte akkoord in het kabinet "mijn positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt'' Ook is hij bang dat "niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de brexit zal verlopen''. Ook zegt hij te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU "zwak" zal zijn.

Spijtig
May heeft in een reactie op het vertrek van Davis gezegd dat ze het "spijtig'' vindt dat Davis vertrekt. Ze het niet eens is met de argumenten die hij aanvoert. "We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU'', aldus May.

Volgens de premier is het kabinetsakkoord van afgelopen vrijdag "consistent met de uitkomst van de wil van de Britse kiezer en in overeenstemming met het partijstandpunt over brexit van de Conservatieven.'' May had in de krant The Times na dat akkoord nog een waarschuwing voor haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, met wie ze regelmatig van mening verschilt over de strategie: "Als hij probeert het Britse standpunt te ondermijnen wordt hij ontslagen.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →