Dansen in het Park: William Bartels in de voetsporen van Felix Meurders

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Nostalgie vierde zondagmiddag en -avond hoogtij in Stadspark Maastricht. Daar waar ooit een parkdeel de naam d'n Ingelsen Hoof droeg vond onder heerlijke zomerse omstandigheden voor het tweede achtereenvolgende jaar Dansen in het Park plaats.

In het stadspark tussen de Vief Köp en de Maasboulevard ligt zondag een grote houten vloer. Het vierkant wordt omlijst door romantisch aandoende lantaarnpalen. Uit de boxen schalt de ene na de andere ‘kent-u-deze-nog-hit’. Discjockey William Bartels kent de wensen van zijn publiek. Dat blijkt uit het feit dat geen minuut de dansvloer onbezet blijft. Urenlang weet hij een kleine driehonderd liefhebbers die een uurtje of langer naar de danslocatie komen in beweging te houden. Van foxtrot tot wals, van rock & roll tot country komt aan bod.

Zelfs Felix Meurders draaide ooit plaatjes in het park. In de jaren ’50 en beginjaren ’60 hadden Maastrichtse tieners geen overvloed van uitgaansmogelijkheden. Op zondag dansen in d’n Ingelsen Hoof was iets waar dan ook naar werd uitgekeken. Veelal op hele brave muziek. Dj-pionier Meurders en zijn vrienden brachten daar plaatje voor plaatje verandering in. Het zijn weliswaar de jaren dat de rock & roll de wereld verovert; maar Maastricht is dan nog een conservatief en katholiek bolwerk. Dansen op die ‘herrie’ zorgt – zo vindt menige Maastrichtenaar die iets in de melk te brokkelen heeft – aanstootgevende taferelen. De jeugd van toen laat zich niet kennen en zet door. 

Van Maastrichtse evergreens tot rock & roll
Met wat anderen denken hooft dj Bartels zondag geen rekening te houden. Hij bekommert zich vooral wat zijn danspubliek wil horen. Dat doet hij met verve en heel veel variatie. Van Maastrichtse evergreens tot Italiaanse zomerhits (Viva La Mamma) laat hij naadloos in elkaar overgaan. Ook rock & roll is voor de senioren van nu muziek om van te smullen en vooral om op te dansen. Ze zijn er tenslotte mee opgegroeid. De aanwezigen vinden het prachtig. Iedere keer weer weet Bartels door zijn muziekkeuze het publiek te porren de dansvloer op te gaan. Voornamelijk 50plussers komen op het evenement af. Maar zo nu en dan kan ook een jonge bezoeker van het park het niet laten om een dansje uit te voeren.

Dansen brengt mensen bij elkaar
Dansen in het Park is voor veel dansliefhebbers al acht jaar een begrip. Weliswaar wordt pas verleden jaar echt in het stadspark gedanst. Het organiseren van dansmiddagen onder die naam vindt - onder auspiciën van Stichting Wij Senioren  - al jarenlang in buurthuizen en andere locaties plaats. William Bartels: “Iedere generatie groeit op met eigen muziek en dus ook dans. Jongeren weten hun weg wel te vinden naar uitgaansvertier. Voor heel veel senioren is dat geen abc’tje. Dus proberen wij voor deze grote groep Maastrichtenaren zeker een keer of drie per maand dansmiddagen of -avonden te organiseren. Muziek zorgt niet alleen voor dansplezier, het brengt ook mensen bij elkaar."

En die inspanning wordt – zo blijkt zondag urenlang – met heel veel plezier gewaardeerd. Behalve de dansmiddagen in de wijken komt deze zomer nog een editie Dansen in het Park op de agenda te staan. Zondag 19 augustus staat plaatjesdraaier William Bartels weer een middag en avond lang in d’n Ingelsenhoof.

Wie geïnteresseerd is in activiteiten van Dansen in het Park, kijk regelmatig op de site van de organisatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →