Tientallen kittens zoeken gastgezin

Print
Tientallen kittens zoeken gastgezin

Afbeelding: Annemiek Mommers

Born - Dierenbescherming Limburg in Born kampt met een kleine kittencrisis. Er worden veel meer pasgeboren katjes gevonden dan normaal is. Voor de opvang zijn gastgezinnen nodig, maar daar is momenteel een groot tekort aan.

Het kittenseizoen. Zo noemt de Dieren­bescherming de periode van april tot september waarin het aantal binnengebrachte jonge katjes het grootst is. Dit jaar is de piek echter veel hoger dan normaal, zegt Saskia Thijssen van Dierenbescherming Limburg.

In een heel jaar vangt het asiel in Born zo’n vijfhonderd jonge katten op. "Nu zijn er al meer dan tweehonderd binnengebracht. En juli en augustus moeten nog komen. Er komen momenteel soms wel tien tot twintig katjes per dag binnen", zegt Thijssen.

Weer
De beestjes worden op straat, op hooizolders of in een doos bij de dierenarts gevonden en zijn soms maar een paar uur oud. Dat er nu zo veel zijn, wijt Thijssen aan de zachte winter en het zachte voorjaar.

"Katten voelen bij hogere temperaturen meer drang om zich voort te planten. In februari al kregen we ons eerste nestje binnen."

Gastgezin
In het belang van de zwakke en vaak zieke kittens brengt de Dierenbescherming ze zo snel mogelijk onder bij een gastgezin, totdat ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden. Op dit moment werkt de Dierenbescherming in Born met veertig opvanggezinnen, maar met de huidige kittenaanvoer zijn er zestig tot zeventig nodig. 31 kittens verblijven op dit moment noodgedwongen in het asiel.

Thijssen: "We maken ons zorgen. Als het in dit tempo doorgaat, waar gaan we al die katjes dan onderbrengen?"

Werk
Dette Suppers is sinds 2015 gastouder. In drie jaar tijd heeft zij 73 kittens opgevangen. Suppers zorgt nu voor Sia van vier weken en Sun van zes weken en is een ervaren gastouder, die ook de zwaardere gevallen opneemt.

"Het is veel werk. Toen Sia bij mij kwam, was ze niet groter dan een duim. Per twee uur kreeg ze 2,5 milliliter melk. Ook ’s nachts", vertelt Suppers.

Beginners
Een beginnend gastgezin hoeft niet bang te zijn ook gelijk zieke of schuwe kittens te krijgen. Thijssen: "We willen niemand afschrikken. Een gastgezin begint met kittens van een week of vijf, die zelf kunnen eten."

Hoe leuk de pluizenballen in huis ook zijn, er zit ook een nadeel aan het gastouderschap. Suppers: "Je moet wel beseffen: het zijn niet jouw katten. Ze gaan weer weg."

Als de katjes ingeënt en ontwormd zijn en een nieuw baasje hebben gevonden, worden ze met een week of twaalf al gesteriliseerd. Uit voorzorg. "Want hoe schattig ze ook zijn, het is een beetje dweilen met de kraan open", zegt Thijssen.

Mensen die op zoek zijn naar meer informatie of zich wilden aanmelden als gastgezin kunnen hier meer lezen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →