Toch steun voor schapen in Mergelland

Print
Toch steun voor schapen in Mergelland

Afbeelding: Johannes Timmermans

Epen / Slenaken - De schaapskudde van Epen krijgt toch extra subsidie van de gemeente Gulpen-Wittem. Daarmee kunnen de weilanden langs Geul en Gulp ook de komende jaren begraasd worden.

In de begroting voor volgend jaar was in eerste instantie geen nieuwe bijdrage voor de kudde van de stichting Schaapscompagnie Mergelland. Het betreft een ‘gescheperde’ kudde, waarbij de herder met de kudde in het buitengebied van terrein naar terrein trekt.

Jammer, vindt de raadsfractie Balans. "Gescheperde kuddes zijn van grote waarde, zowel voor natuur­beheer als voor de cultuurhistorie", aldus de coalitiepartij.

Natuurwaarden
"Onderzoek door de Universiteit van Wageningen heeft vorig jaar nog aangetoond dat een gescheperde kudde bijdraagt aan het terugbrengen van historische natuurwaarden in het Gulpdal en op de Eperheide."

De partij stelde tijdens de laatste raadsvergadering dan ook voor om alsnog een bedrag van 5.000 euro op te nemen voor de schaapskudde. In dat geval krijgt de stichting eveneens subsidie van de provincie Limburg, het IKL en Staatsbosbeheer. Oppositiepartij Fractie Franssen vond dat te veel van het goede.

De gemeente betaalt de schaapskudde immers ook al voor het begrazen van de weilanden op de Gulperberg, aldus raadslid Piet Franssen.

Subsidie
Wethouder Jos Last ging echter mee met de indieners van de motie. Hij gaf toe dat de schaapskudde in de begroting voor volgend jaar tussen wal en schip was gevallen, waardoor er per abuis geen subsidie was opgenomen.

Last kon zich wel vinden in het voorstel van zijn eigen partij om die omissie alsnog recht te zetten. "We noemen onszelf graag Citta­slow", aldus de wethouder. "Een rondtrekkende schaapskudde met herder en hond past volgens mij helemaal in dat beeld."

Balans stelt verder voor om in de tussentijd te kijken naar een structurele oplossing voor de financiering van de schaapskudde. De partij denkt daarbij onder meer aan een bijdrage uit het landschapsfonds dat overheid en natuurbeheerders willen creëren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →