Getuige: persoon op stretcher uit grot in Thailand gehaald

Print
Getuige: persoon op stretcher uit grot in Thailand gehaald

Afbeelding: EPA

Reddingswerkers hebben in Thailand iemand op een brancard uit de grot gedragen waarin nog acht jeugvoetballertjes en hun coach vastzitten. Een getuige zag dat de persoon in kwestie naar een ambulance is gebracht.

CNN meldt nu wel dat het het vijfde jongetje is dat nu uit de grot is gehaald. 

De autoriteiten in Thailand hebben vanochtend de operatie hervat om de jongeren en hun coach uit de ondergelopen grot te halen. Aan de reddingsactie doen meer mensen mee dan gisteren. Volgens Narongsak Osatanakorn, die de operatie leidt, zijn de omstandigheden voor de actie net zo goed als zondag. 

Persconferentie
"Daarom konden we de actie vijf uur eerder starten dan verwacht", aldus Osatanakorn in een persconferentie eerder maandagochtend. Eerst moesten de extra luchtflessen langs de route onder water worden vervangen, omdat alle zuurstof zondag was verbruikt. Dat duurde enkele uren. Daarna konden de duikers om 11.00 uur lokale tijd (6.00 uur Nederlandse tijd) hun nieuwe actie starten. " We hopen de komende uren op goed nieuws."

Volgens CNN zijn maandaochtend ieder geval vier ambulances aanwezig bij de ingang van de grot. Op de vraag welke jongens nu aan de beurt zijn om gered te worden, volgde het antwoord: "Degenen die er het meest klaar voor zijn."

'Dezelfde duikers'
Eerder maadagochtend gaf de Thaise minister van Binnenlandse Zaken Anupong Paojinda al aan dat de duikers die de grot in gaan, dezelfde zijn als die van zondag. "Zij zijn nu het beste op de hoogte van de omstandigheden in de grot en hoe daarmee om te gaan." Om de reddingsoperatie te versnellen, is iets meer mankracht ingezet. 

Zondag wisten de reddingswerkers eerst twee, en later nog eens twee jongetjes te bevrijden uit hun benarde situatie onder de grond. Acht andere voetballertjes en hun coach zitten er nog steeds vast. De tieners, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, en coach (25) zijn in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht. De trainer zal met de laatste groep meegaan. Iedere jongen zal worden begeleid door twee duikers. Zij houden de luchtfles van de jongen vast.

Ondergelopen grot
De jongens maken deel uit van een jeugdvoetbalteam dat op 23 juni verdween tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Door hevige regenval liepen delen van de grot onder water, waardoor de jongens niet meer zelf naar buiten konden komen. Duikers vonden de twaalf jongens en hun trainer pas afgelopen week terug. Ze zitten vast op zo'n vier kilometer van de ingang.

 Volgens minister Anupong maken de geredde voetballertjes het naar omstandigheden goed. Ze liggen in het ziekenhuis in Chiang Rai, de grootste nabijgelegen stad in het noorden van Thailand. 

Infectiegevaar
Maandagochtend werd in de persconferentie van de gouverneur duidelijk gemaakt dat de vier jongens nog geen lijfelijk contact hebben gehad met hun families om risico's op infecties bij het viertal uit te sluiten. Volgens Osatanakorn wordt daarom overwogen de jongens en hun ouders elkaar te laten zien vanachter een raam. 

"Ze vroegen alweer om wat kip met basilicum", zei hij. Ook hij gaf daarmee aan dat de jongens in orde zijn, en hongerig.

Regen
In totaal werden zondag achttien duikers de grot in gestuurd om de jongens te redden. Ook zes artsen horen bij het team. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Afhankelijk van het weer kan het drie tot vier dagen duren voor iedereen uit de grot is. Ook moeten de duikers tussen de duiken door steeds rust nemen.

De tijd dringt. Het regenseizoen nadert. De angst bestaat dat hevige regen het grottenstelsel - waarin het water de afgelopen dagen juist wat zakte - weer verder zal doen onderlopen. Het heeft de afgelopen nacht veel geregend in de regio. Maar dit heeft de omstandigheden in de grot niet verslechterd, aldus Osatanakorn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →