Derde van de Nederlanders wil graag zonnepanelen

Print
Derde van de Nederlanders wil graag zonnepanelen

Afbeelding: iStock

Ruim een derde van de Nederlanders is bereid zonnepanelen te kopen, mits die investering binnen tien jaar is terugverdiend. Het animo wordt nog groter als de aanschaf zich sneller uitbetaalt, blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING.

De bank peilde de mening bij tienduizenden mensen. Wat blijkt? Ruim een derde van de ondervraagden (36 procent) wil zonnepanelen kopen als de aanschaf zich in maximaal tien jaar terugverdient. Dat percentage stijgt tot de helft (47 procent) bij een terugverdientijd van vijf jaar.

Subsidie
Op dit moment kunnen Nederlandse huishoudens de aankoop van zonnepanelen dankzij subsidies terugverdienen in een jaar of zes à zeven. Dat lukt doordat ze de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren van hun eigen energierekening af mogen trekken. Dit is de zogenaamde salderingsregeling. 

Eigenaren van zonnepanelen mogen bovendien de BTW op de aanschaf terugvragen van de Belastingdienst. Diverse gemeenten kennen verder aanschafsubsidies die panelen aantrekkelijk(er) maken.

Half miljoen woningen
Het aantal huishoudens met zonnepanelen groeit hard. Inmiddels hebben ruim een half miljoen van de 8 miljoen woningen in Nederland zonnepanelen op het dak. 

Gemiddeld laten bewoners twaalf panelen op hun dak leggen, een aanschaf van zo'n 4300 euro. In heel Nederland liggen momenteel 12 miljoen panelen bij burgers en bedrijven op daken.

Vervangen
Mede door de snelgroeiende populariteit wil minister Eric Wiebes (Economische Zaken) de salderingsregeling vanaf 2020 vervangen door een vergoeding voor de stroom die aan het net wordt geleverd.

Evenals nu mikt het kabinet daarbij op een terugverdientijd van zeven jaar. Bij voortzetting van het huidige subsidie zouden de kosten snel de pan uit rijzen en daalt de terugverdientijd naar vier jaar. 

Energiebelasting
Zo enthousiast Nederlanders over zonnepanelen zijn, zo weinig bijval krijgt een andere mogelijke milieumaatregel, blijkt uit de peiling van ING. Een ruime meerderheid staat negatief tegenover hogere belastingen op energieverbruik.