PostNL negeert FNV: gewraakte nieuwe bezorgmethode komt er gewoon

Print
PostNL negeert FNV: gewraakte nieuwe bezorgmethode komt er gewoon

Afbeelding: ANP

PostNL gaat door met zijn plannen om de post volledig automatisch te sorteren en stuurt zijn 17.000 bezorgers binnenkort met de gewraakte combibundel op pad. De FNV eist dat het bedrijf de nieuwe bezorgmethode intrekt, maar het postbedrijf weigert.

Dat betekent dat er deze zomer acties volgen.

In een brief aan vakbond FNV schrijft het bedrijf dat de invoering van de combibundel onontkoombaar is. "In een postmarkt die 10 procent per jaar krimpt en blijft krimpen is het aanpassen van het bedrijf noodzakelijk",  schrijft Jeroen Veldstra, directeur personeelszaken.

Dankzij nieuwe machines kan PostNL tegenwoordig alle post automatisch sorteren, ook grote stukken. Nu doen honderden medewerkers op sorteercentra dat nog handmatig. Door de automatisering vervallen bijna tweehonderd voltijdbanen. 

Klachten
Het automatisch sorteren zorgt er echter voor dat postbezorgers straks een grote en kleine bundel mee krijgen op hun route: de zogenaamde combibundel. Om het voor de 17.000 bezorgers gemakkelijker te maken heeft het bedrijf daarom een speciaal postvest ontwikkelt met aparte vakken voor kleine en grote post.

Volgens de FNV wordt de postbezorging met de combibundel veel te ingewikkeld en stromen de klachten van bezorgers, ook over het zware vest, binnen. 

Begin juni stelde de FNV daarom een ultimatum. "Er bestaat zoveel verzet, dat is echt uniek," zei bestuurder Ger Deleij toen. "Een duidelijk signaal dat de directie serieus moet nemen. Als de gesprekken (met PostNL, red) niks opleveren, volgen er acties.”

PostNL: geen banen weg
In de nieuwe brief stelt PostNL dat het geen werk overhevelt van sorteercentra naar bezorgers. "De postbezorgers en postbodes gaan de post bezorgen uit twee gesorteerde bundels", schrijft hr-directeur Veldstra. "Deze bundels hoeven tijdens het bezorger niet meer gesorteerd te worden. De bezorger pakt per adres de post uit de reeds gesorteerde bundels. Dit is overigens praktijk in meerdere Europese landen."

PostNL betwist dat er vijfhonderd banen verdwijnen. "Dit is simpelweg onjuist. Waar op de ene plaats banen verdwijnen, zullen er op andere plaatsen binnen het bedrijf banen ontstaan."

Het postbedrijf stelt de nieuwe methode uitgebreid te hebben getest en ook aanpassingen te hebben doorgevoerd. Zo is het gewraakte postvest niet meer verplicht om te dragen.

Gefaseerde invoering
PostNL zegt komende tijd de combibundel  gefaseerd in te zullen voeren. De FNV krijgt de oproep om af te zien van acties. "Ik wil u oproepen om af te zien van verdere acties en als vakorganisatie uw verantwoordelijkheid te nemen voor het gezond houden van ons bedrijf en daarmee het behoud van werkgelegenheid, ook op de langere termijn."

Die oproep lijkt gericht aan dovemansoren. De FNV kondigde aan dat er acties komen als PostNL het ultimatum negeert. Dat gebeurt nu, waarmee de vakbond dus wel in actie moet komen.