20 en 12 jaar cel geëist tegen gewelddadige nepagenten

Print

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Brunssum / Landgraaf - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 20 en 12 jaar geëist tegen Yarmi D. (29) uit Kerkrade en Geoffrey D. (41) uit Hoensbroek. Naast de celstraf eist de aanklager voor Geoffrey ook tbs.

Het duo wordt verdacht van een zeer gewelddadige overval in Landgraaf en een reeks andere delicten. 

Poging tot doodslag
Volgens de officier van justitie zijn de heren professionele criminelen die geen enkel ontzag hebben voor een menselijk leven. Ten laste gelegd worden onder andere poging tot doodslag, carjacking en zware mishandeling. 

Lees ook: Nepagent: 'Ik schoot uit nood, anders had mijn maat hier niet meer gezeten’

Schietpartij
De verdachten hebben bekend de overval in Landgraaf op 10 mei 2016 gepleegd te hebben. Bij die overval waren de daders verkleed als agenten en raakte man des huizes zwaargewond toen hij na een vecht- en steekpartij meerdere keren van dichtbij werd beschoten. Geoffrey heeft bekend de schutter te zijn geweest. 

DNA
Het Openbaar Ministerie ziet Yarmi verder als dader van een mislukte plofkraak, een woninginbraak met diefstal van een auto en een gewelddadige overval in Brunssum op 16 maart 2016, waarbij de bewoner zwaar werd toegetakeld en bedreigd. Zowel bij de plofkraak als bij de overval werd DNA van Yarmi op de plaats delict aangetroffen. In de eis tegen Geoffrey is nog een woninginbraak in Den Helder meegenomen.

Vrijspraak
Buiten de heling van een auto ontkent Yarmi elke betrokkenheid bij de overige zaken. Volgens hem en zijn advocate kan het DNA-bewijs, een stukje broek met bloed erop en een flesje Fristi, ook op andere manieren op de plaats delict terecht zijn gekomen. Wat betreft deze strafbare feiten pleit zij voor vrijspraak.   

"Maar als hij wordt vrijgesproken van zijn rol bij de mogelijke poging tot doodslag in de zaak in Landgraaf, dan zal hij wel een straf krijgen voor de overval met geweld. In de andere zaken is simpelweg te weinig bewijs." zegt Yarmi’s advocate Gita Biesmans. 

Ook Geoffrey’s advocaat Bart Krämer wil vrijspraak. Volgens hem handelde zijn cliënt uit noodweer toen hij in Landgraaf schoot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →