Rechtszaak tegen Muermans mag doorgaan

Print
Rechtszaak tegen Muermans mag doorgaan

Afbeelding: Franco Gori/iStock

De rechtszaak tegen vastgoedbaas Harry Muermans kan doorgaan. De rechtbank wijst zijn verzoek af om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

Muermans sprak maandag in de rechtszaal van een "schande voor de Nederlandse rechtspraak."

De Roermondenaar wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De vervolging is het sluitstuk van de roemruchte vastgoedfraudezaak Klimop. De zaken tegen 125 andere verdachten zijn al lang afgerond, die van Muermans heeft meer dan tien jaar op zich laten wachten.Tot grote ergernis van de Roermondse projectontwikkelaar.

Onvolledige informatie
Hij verwijt justitie dat ze hem ‘kapot’ proberen te maken door hem onnodig lang te laten bungelen. Ook zou het Openbaar Ministerie niet met openbaar vizier strijden en de verdachte en diens verdediger bewust onjuiste en onvolledige informatie hebben verstrekt. Daarom vroeg advocaat Maarten ’t Sas de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Tijdens de regiezitting van twee weken geleden noemde het OM de verwijten van Muermans onterecht.

Geparkeerd
De zaak tegen Muermans werd daardoor ‘geparkeerd’.  De dagvaarding liet daarna mede lang op zich wachten omdat de verdachte in 2012 een verzoek tot beëindiging van het strafrechtelijk onderzoek indiende. Dat verzoek leidde tot jaren durende procedures over de vraag welke rechtbank nu wel of niet bevoegd was hierover te oordelen.

Lees ook: Justitie wil vastgoedbaas Harry Muermans voor 1,3 miljoen plukken

Muermans (71) is ook een civiele schadeprocedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Hij stelt dat hij onrechtmatig behandeld is door justitie. De hoogte van de schadeclaim moet nog berekend worden. De civiele procedure staat los van de strafrechtzaak. Axel Macro, civiel advocaat van Muermans, liet twee weken geleden wel weten dat een niet-ontvankelijkverklaring een flinke steun in de rug zou zijn in de schadeprocedure.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →