Moordonderzoek na dood novitsjok-slachtoffer

Print
Moordonderzoek na dood novitsjok-slachtoffer

De plek waar het stel werd aangetroffen. Afbeelding: AFP

De Britse politie is een moordonderzoek begonnen na de dood van een 44-jarige vrouw die was besmet met novitsjok. Een hoge politiefunctionaris noemde het "schokkend en weerzinwekkend'' dat een Britse burger is overleden na blootstelling aan het zenuwgas.

De Britse Dawn Sturgess overleed in het ziekenhuis. De politie zoekt nog uit hoe de vrouw en haar partner, Charlie Rowley (45), in aanraking kwamen met het dodelijke middel. De politie denkt dat het duo een "hoge dosis'' van het zenuwgas tot zich heeft genomen toen ze in aanraking kwamen met een besmet voorwerp.

Russische spion
De zoektocht naar de bron van de besmetting is nog in volle gang. Onderzoekers hebben afgelopen weekend onderzoek gedaan op meerdere locaties in Amesbury en het nabijgelegen Salisbury, waar eerder de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met novitsjok.

Lees ook: Brits stel vergiftigd met zelfde zenuwgas als Skripal

De politie houdt rekening met een mogelijk verband tussen de zaken, maar daar is nog geen bewijs voor. "Rechercheurs kunnen op dit punt nog niet zeggen of er een connectie is tussen het zenuwgas in dit incident en de aanval op Sergej en Joelia Skripal'', zei de politiefunctionaris.

De autoriteiten adviseren bezorgde inwoners van het gebied geen vreemde voorwerpen op te rapen, zoals naalden, injectiespuiten of "ongebruikelijke containers''.
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu