Britse minister Boris Johnson stapt op na onenigheid over brexit

Print
Britse minister Boris Johnson stapt op na onenigheid over brexit

Afbeelding: AFP/Mary Turner

De Britse minister Boris Johnson stapt op na onenigheid binnen het kabinet over het brexitbeleid. De populaire politicus heeft zijn ontslag officieel ingediend bij premier Theresa May, die door zijn vertrek nog verder onder druk komt te staan.

De conservatieve Johnson is een bekend criticaster van het brexit-beleid van premier May. Een woordvoerder van Downing Street laat weten dat er snel een vervanger aangesteld zal worden. 'De premier bedankt Boris voor zijn werk', aldus de korte maar duidelijke verklaring. 

Johnsons vertrek kwam nog geen uur voordat premier May haar nieuwe brexit-plannen zou toelichten en slechts een aantal uur na het vertrek van minister David Davis, die was belast met het brexit-dossier. Ook Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en meningsverschillen binnen het kabinet over de te volgen brexit-strategie.

May begon haar speech in het Lagerhuis door de opgestapte ministers te bedanken voor hun werkzaamheden. "We verschillen alleen van mening over de beste manier om recht te doen aan de wens van het volk om de EU te verlaten De premier verdedigde daarna - zoals gepland - haar 'zachte brexit'. 

Lees ook: Britse Brexit-minister Davis legt functie neer

Interne strijd
Binnen de Britse Conservatieven is al langere tijd een stevige strijd gaande rond de te volgen strategie. Een vleugel van de partij die wordt aangevoerd door Johnson, en waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie, zonder akkoorden, terwijl May juist voor een zachtere variant opteert. 

Het kabinet van May besloot vrijdag te gaan voor de zachtere variant, waarmee de strijd beslecht is. In zijn ontslagbrief schreef Davis dat dat besluit zijn 'positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt'. Ook is hij bang dat 'niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de Brexit zal verlopen'. Hij vreest dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU 'zwak' zal zijn.

May schoof vandaag een nieuwe brexitminister naar voren, de 44-jarige 'brexiteer' Dominic Raab. Hij maakte in 2016 onderdeel van het campagneteam voor het vertrek uit de EU en zit sinds 2010 in het parlement namens de Conservatieve Partij. Daarvoor was hij werkzaam als advocaat. 

Autoriteit
Het plotselinge vertrek van de ministers brengt het kabinet van May in de problemen. Volgens de Labour-partij heeft May op dit moment 'nul autoriteit'. "Er is sprake van complete chaos", zegt Labour-parlementariër Tom Watson tegen de BBC. "Het land is door deze verdeelde regering tot een stilstand gekomen. De premier kan de brexit niet waarmaken en heeft geen enkele autoriteit meer."

De voormalig leider van de eurosceptische partij UKIP, Nigel Farage, spreekt via Twitter zijn waardering uit voor Johnsons beslissing. Hij roept op tot het vertrek van May om 'de brexit weer in goede banen te kunnen leiden'. 

Onderhandelingen
De Europese Commissie laat weten dat de onderhandelingen met de Britse regering gewoon doorgaan. EU-president Donald Tusk noemt het in reactie jammer dat nu niet ook de brexit van de baan is. "Maar wie weet. Politici komen en gaan, maar de problemen die ze voor de mensen hebben gecreëerd blijven", zei Tusk. "De rotzooi die de brexit heeft veroorzaakt is het grootste probleem in de geschiedenis van de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. En het is verre van opgelost, met of zonder minister Davis."