Kunstgras VV Amstenrade vliegensvlug verwijderd

Print
Kunstgras VV Amstenrade vliegensvlug verwijderd

Afbeelding: Marcel de Veen

Amstenrade - De gemeente Schinnen laat er geen gras over groeien: donderdag is een motie over het behoud van VV Amstenrade voor het dorp Amstenrade weggestemd, vanochtend is het kunstgras van de club aan de Gijselaar meteen weggehaald.

Diverse dorpelingen en voetballers zagen tot hun schrik en verdriet hoe de accommodatie in rap tempo werd ontmanteld. Ook omheining en doelen zijn verwijderd. Jonge voetballers treuren omdat hun de mogelijkheid wordt ontnomen om hier in de vakantie tegen een bal te trappen, zoals altijd het geval was.

Duurzaam hergebruikt
Volgens de gemeente Schinnen is het kunstgras zo snel verwijderd omdat het op de nieuwe locatie van de club, de Oirsprong in Oirsbeek, moet worden aangebracht. “Het kunstgras wordt duurzaam hergebruikt. We willen dat de club vanaf het nieuwe seizoen in Oirsbeek op het nieuwe veld kan spelen. De planning is dus erg krap. Daarom zijn we vandaag al begonnen”, zegt de gemeentewoordvoerster.

Motie
Niet alleen de voetbalclub en negen andere verenigingen in Amstenrade protesteren tegen de verhuizing. Ook in Onderbanken en Nuth zijn stemmen opgegaan om de club voor Amstenrade te behouden of het besluit minimaal uit te stellen tot na de fusie van 1 januari.

De gemeenteraad van Onderbanken heeft donderdag zelfs een motie aangenomen die het Schinnense college op andere gedachten moet brengen. Schinnen legt die motie ijskoud naast zich neer, omdat het een puur Schinnense kwestie is. "Daarnaast vinden we de motie vreemd, omdat alle gemeenteraden en colleges van Schinnen, Nuth en Onderbanken hebben ingestemd met de lokale investeringsagenda’s, waar de Gijselaar in is opgenomen”, aldus de woordvoerster van Schinnen.

Rivaliteit
De verhuizing van de club van Amstenrade naar Schinnen beslaat in de praktijk hemelsbreed slechts één kilometer. Veel Amstenradenaren vrezen echter voor de leefbaarheid van het dorp als de grootste vereniging, vierhonderd leden, uit het dorp trekt. Anderen wijzen op de traditionele rivaliteit tussen VV Amstenrade en het voormalige Adveo, dat in het verleden tot diverse onderlinge plaagstootjes heeft geleid. Zo heet Adveo in 2005 de goals van Amstenrade in Adveo-kleuren geschilderd. "Het is net als tussen Rotterdam en Amsterdam”, zegt een jeugdspeler. "De derby’s zijn de leukste wedstrijden. Als alles verdwijnt en nog maar één club overblijft, is de charme er vanaf”, vindt een dorpeling.

De voetbalclub legt zich nog steeds niet neer bij het definitieve vertrek en beraadt zich op nadere acties.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen