Leefgebied zeldzame vlinder in Posterholt vertrapt

Print
Leefgebied zeldzame vlinder in Posterholt vertrapt

Afbeelding: Nature Today

Posterholt - De provincie en De Vlinderstichting maken zich er ernstig zorgen over dat het enige leefgebied van het donker pimpernelblauwtje in Nederland, een berm in Posterholt, weer wordt vertrapt. Zij vrezen voor het voortbestaan van de soort.

Net als voorgaande jaren lopen namelijk tientallen vlinderliefhebbers en – fotografen door het enige overgebleven leefgebied van de uiterst zeldzame vlinder, zo meldt de natuursite Nature Today.

Mieren
Het enige leefgebied is een klein stuk berm van een provinciale weg bij Posterholt. De waardplant grote pimpernel staat al niet meer overal overeind en het leefgebied van de mieren, essentieel voor deze soort, wordt vertrapt.

Rupsen
De rupsen hebben grote pimpernel als waardplant, maar zijn ook helemaal afhankelijk van voldoende nesten van specifieke mieren. De gewone steekmier (Myrmica rubra) is de belangrijkste waardmier en die heeft nesten onder de grond. De rupsen worden in de zomer door de mieren meegenomen naar hun nest en zijn daar de hele winter aanwezig. Daarbij gedragen ze zich als parasiet en eten ze onder meer de larven van de mier.

De aanwezigheid van veel mierennesten is essentieel voor het voortbestaan van de vlinder. De mieren houden van een hoge, wat ruigere vegetatie. Plekken waar de vegetatie lager is, zoals op de platgetrapte delen, worden aantrekkelijker voor de zwarte wegmier. Ook deze zal de rupsen vinden, maar zal ze opeten. Daarnaast heeft de droogte van deze zomer een negatief effect op de vlinders. Ze willen de eitjes afzetten op bloeiende bloemhoofdjes, maar omdat het maar niet wil regenen, blijft de bloei van de grote pimpernel achter.

Pad
Om de vlinderliefhebbers de kans te geven donker pimpernelblauwtjes te zien, is er langs het leefgebied een pad gemaaid. Daarvandaan hebben mensen de mogelijkheid om de soort te bekijken. De vlinders zoeken dit pad regelmatig zelf op en kunnen daar ook worden gefotografeerd. Ook in het buitenland, onder meer in Zuid-Duitsland zijn er plekken waar donker pimpernelblauwtje nog veel voorkomt en goed is te fotograferen zonder het leefgebied te bedreigen.

Kwetsbaarheid
Helaas blijken toch veel mensen de greppel en de berm in Posterholt te betreden waardoor forse delen daarvan zijn vertrapt, zo stelt De Vlinderstichting. Er staan duidelijke borden waarop het parkeren in en betreden van de berm wordt verboden, maar er is niet continu een handhaver aanwezig. De Vlinderstichting roept daarom vlinderliefhebbers en -fotografen op om zich echt alleen maar op het nieuw aangelegde pad te begeven en ook om de medevlinderaars te wijzen op de kwetsbaarheid van het leefgebied. "Als je geeft om donkere pimpernelblauwtjes ga je zorgvuldig om met hun leefgebied. Het zou buitengewoon bitter zijn als deze enige populatie uit Nederland verdwijnt door toedoen van mensen die juist van vlinders houden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →