Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

OLS-winnaar: ‘We weten niet wat er nog op ons af gaat komen’

OLS-winnaar: ‘We weten niet wat er nog op ons af gaat komen’

De schutters van Sint Sebastianus op de platte kar door Sevenum, afgelopen zaterdag. Afbeelding: Laurens Eggen

Sevenum - Ze heeft het van tevoren niet hardop durven zeggen, Tiny van Rengs van schutterij Sint Sebastianus in Sevenum. "Maar stiekem had ik al zo’n voorgevoel. Ik heb die vrijdag voor het kavelen voor de zekerheid het schuttersuniform van mijn kleindochter naar haar toe gebracht. Ze is de bordjesdrager en hoefde niet mee naar het kavelen. Maar ergens bekroop me het gevoel dat ze het uniform toch weleens nodig zou kunnen hebben."

Hoe dan ook, het zestal van Sevenum heeft d’n Um naar huis geschoten en de 28 leden van de schutterij hebben een zwaar, lang, intensief, mooi, leuk en onvergetelijk weekeinde achter de rug, zoals Van Rengs het in één zin beschrijft.

Werk
Maar na een aantal dagen van euforisch feesten is het nu hoog tijd om d’n Um zolang even in de kluis van de plaatselijke bank achter te laten. Er moet immers een zeer groot feest georganiseerd worden.

Van Rengs: "Eerlijk gezegd weten niet echt wat er nog allemaal op ons af gaat komen. Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren, da’s toch heel wat anders dan pakweg een bondschuttersfeest op touw zetten. Dat laatste kunnen we ook als kleine vereniging wel. Maar een OLS, dat kunnen we écht niet alleen."

Lees ook: Sint Sebastianus uit Sevenum wint Oud Limburgs Schuttersfeest 2018

Dat hoeft ook niet, melden een apetrotse burgemeester Ina Leppink-Schuitema en wethouder Han Geurts van Horst aan de Maas. Niet alleen is het Horster gemeentebestuur van plan om de Sevenumse schutters zo veel mogelijk met raad en daad bij te staan, ook (horeca)ondernemers en andere verenigingen bieden nu al spontaan hun hulp aan.

Geurts: "Zaterdag, toen de schutterijen van Horst en Grubbenvorst gemist hadden, gingen ze als één man achter het zestal van Sevenum staan. Toen Sint Sebastianus won, werd er door hen ook meteen hulp aangeboden bij het organiseren van het OLS."

Lees ook: Video: Ongeloof bij schutters uit Sevenum na winnen van D'n Um

Saamhorigheid
Burgemeester Leppink-Schuitema vult aan: "Die enorme saamhorigheid kenmerkt Horst aan de Maas heel erg. Het wordt in 2019 een prachtig OLS waarmee we onze gemeente op de kaart kunnen zetten, zodat bezoekers nog eens als toerist terugkomen."

De schutters van Sint Sebastianus hebben overigens wel al een locatie voor het grote feest op het oog, zegt Van Rengs. "Maar voordat we die naar buiten brengen, moeten we natuurlijk eerst aan de eigenaar vragen of hij mee wil doen. Ik kan wel al melden dat we gaan voor een locatie die niet ver van de dorpskern ligt."