IS-ronselaar azc Echt trekt hoger beroep in

Print
IS-ronselaar azc Echt trekt hoger beroep in

Het asielzoekerscentrum in Echt. Afbeelding: Maartje van Berkel

De veroordeelde jihadronselaar uit het asielzoekerscentrum in Echt heeft maandag zijn hoger beroep ingetrokken. Hij kreeg vorig jaar vier jaar cel voor het rekruteren van strijders voor Islamitische Staat in Syrië en Irak.

De zoveelste keer uitstel door het hof van inhoudelijke behandeling om planmatige redenen veroorzaakt zoveel stress en onduidelijkheid, dat de 29-jarige Marokkaan Mohammed A. het beroep heeft ingetrokken, zegt zijn advocate Tamara Buruma. Daar komt bij dat hij in december op tweederde van zijn straf zit en in aanmerking komt voor terugkeer naar Marokko, waar A. zich nu volledig op richt.

Zorgelijke ontwikkeling
Hij wil het risico niet lopen dat hij mogelijk langer vastzit, bij een eventuele nieuwe verschuiving van inhoudelijke behandeling, omdat hij nog een hoger beroep heeft lopen, zegt Buruma. Zij zegt dat het steeds vaker te zien dat behandeling van een hoger beroep “onnodig lang duurt” vanwege werkdruk en capaciteit van zittingszalen terwijl het onderzoek is afgerond en spreekt van “een zorgelijke ontwikkeling”.

IS-propaganda
Mohammed A. werd in april 2016 aangehouden in het azc Echt na melding van twee asielzoekers die zeiden diverse malen door hem te zijn benaderd om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. De rechtbank Limburg achtte ronselen, opruiing en deelname aan de terroristische organisatie IS bewezen. Dat deed hij door foto’s en video’s van IS-propaganda te laten zien en hen er van proberen te overtuigen dat deze jihad de enige juiste weg was. ‘Ongelovigen afslachten is onderdeel van de sharia’, ‘moslims die niet volgens de sharia leven gaan niet naar het paradijs’, hield A. de mannen voor.

Vrijheid van godsdienst
Volgens advocaat Michel Pestman, die waarnam voor Buruma, vielen de gedragingen van A. onder meningsvrijheid en hadden asielzoekers A. niet nodig om hen te attenderen op het gedachtegoed van IS. Dat A. een IS-aanhanger is, valt onder de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Hij noemde de celstraf van 4 jaar “buiten alle proporties”. De rechtbank oordeelde dat de gedragingen van A. zijn in strijd met de openbare veiligheid en openbare orde. 

Mohammed A. reisde vanuit Spanje, waar hij tijdelijk werkte, onder een valse naam naar Duitsland en vroeg daar asiel aan. Na afwijzing ging hij naar Nederland in de hoop op terugkeer naar Marokko met een vertrekpremie, maar die bleek inmiddels afgeschaft. Hij wil nu zo snel mogelijk terug naar Marokko.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →