Stationstunnel Roermond dik half jaar op de schop

Print
Stationstunnel Roermond dik half jaar op de schop

Afbeelding: Google Streetview

De Stationstunnel in Roermond gaat na de bouwvak in augustus eindelijk op de schop. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Rens Evers (GroenLinks) nu de raad eind vorige week het gat in de kostenbegroting heeft gedicht.

De klus gaat volgens Evers tot ergens in het tweede kwartaal van 2019 duren. Daarmee valt het werk deels samen met de reconstructie van de N280. De gemeente werkt inmiddels hard aan een plan van aanpak om Roermond bereikbaar te houden. Daarbij geldt Maastricht als voorbeeld, dat onder de noemer ‘Maastricht bereikbaar’ een soortgelijk project invoerde bij de aanleg van de tunnel in de A2. 

Lees ook: Renovatie Stationstunnel Roermond valt duurder uit

De reconstructie van de Stationstunnel werd al twee keer uitgesteld. In oktober vorig jaar was er onzekerheid over de subsidie van de provincie. En de start in maart ging niet door omdat het door de raad beschikbaar gestelde krediet om diverse redenen fors werd overschreden. De klus kost geen 1,2 miljoen zoals aanvankelijk berekend, maar 2 miljoen. De gemeenteraad stond daarmee voor de keuze: of dik zeven ton bijlappen of voor een soberdere uitvoering kiezen. Maar zelfs in de meest simpele variant zou er nog een tekort van 4,4 ton resteren.

Verbinding voetgangers
Uiteindelijk ging de voltallige raad, met wat kritische kanttekeningen, overstag. De nieuwe tunnel moet immers zo’n veertig tot vijftig jaar meegaan. Bovendien blijft de verbinding de komende jaren ook voor voetgangers van belang. Een verbinding 'boven over' die pas realiseerbaar is bij een complete reconstructie van het station met een kostenplaatje van zo’n tien miljoen, zal zeker nog een jaar of tien tot vijftien op zich laten wachten, schat wethouder Evers in. Vooral fietsers en voetgangers ervaren de tunnel nu als donker en onveilig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →